Fejfájás, MR-vizsgálat eredménye - Ez mi lehet?

Kérdés: 3 éve folyamatos fejfájás gyötör két oldalt halántékomnál. Diana35 fogamzásgátlót szedtem, amitől nem fájt a fejem. Decemberben abbahagytam a nőgyógyászom tanácsára, és visszajött a fejfájásom. Hízás, szőrösödés, kettős látás, hányás stb. előjött. MR-vizsgálaton voltam, ahol kiderült, hogy van egy pici agyalapi-mirigydaganatom, de a mellékleletben a következőket írták.
Melléklelet: Az epipharynxba felső 4/5-ében éles kontúrú, alsó partumában kissé karélyos szélű, utóbbiban a kontrasztanyag adása után intenzív halmozást mutató, az adott életkorban, de ettől eltekintve is kórós méretű lágyrész terime domborodik (legnagyobb átmérője kb. 35x17, 5x37 mm).
Vélemény: hypophysis microadenoma suspitiuma. Az epypharinxban leírt eltérés miatt sürgős FOG konzílium javasolt (a pharynx fala a nem erre centrált vizsgálatnál a leírt terimen túlmenően is aszimmetrikusan megvastagodottnak látszik, a kontrasztanyagot halmozza).
Elmentem fül-orr-gégészetre, ahol vettek szövettant, melynek az eredménye: makroszkópos leírás: 2 db-ban érkezett, szabálytalan alakú szövetrészlet. Az egyik 5x2x2 mm-es, a másik 10x2x2 mm-es sárgás-barna színű, puha tapintatú szövet. Blokkszám: 2, egyéb adatok: he, tartalék anyag van e: nem mikroszkópos leírás: histologiailag idült lobosan infiltralt többmagsoros mucociliaris hámmal fedett tonsilla szöveti képe látható, állományában megtartott marginalis zónájú hyperplasias nyirokfolliculusok tömegével, melyek csíracentrumában typusos mitosisok és lymphoglandularis testek tömege van. A peritonsillaris szövetek lombmentesek. Hámdysplasia, infiltrativ hámfolyamat nem azonosíthatók. Diagnózis: vegetatio adenoides.
Megjegyzés: malignitás nem igazolható.
Szeretném a véleményét kéri, mert elmentem endokrinológushoz is, és meg sem nézte a leleteimet. Aggódok, mert a fejem folyamatosan fáj, és nem tudom, hogy van-e köze hozzá? Két éve már voltam koponya MR-en, ott nem látták ezt a két valamit, most viszont igen, de a többi része a koponya MR-nek negatív lett.
Köszönettel!

agyalapi mirigy, hipofízis, hipofízis | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2009 ;14(márciusi)   InforMed | Kótai, Zs.
Elsősorban idegsebész szakvéleményét kellene megkérdezni, mert ha az agyalapi mirigy beteg, azzal ők foglalkoznak. Csak akkor szükséges az ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálat, ha az idegsebész szükségesnek látja.

Kapcsolódó cikkek az Agyalapi mirigy (hipofízis) betegségei rovatban olvashatók.

2009-04-07 15:48:17
| agyalapi mirigy, hipofízis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop