Fogyás megrekedése

Kérdés:  21 éves vagyok, 167 cm és jelenleg 62 kg. 2 hónpja kezdtem fogyózni, és 68 kg-ról 62 kg-ra sikerült. De most megrekedtem, valahogy lejjebb nem akar menni, még 6 kg-ot szeretnék fogyni. Mindennap 1 vagy 1,5 órát szobabiciklizem, keveset eszem, mégsem megy lejjebb. Ha most tartanék pár nap drasztikus gyümölcsnapot, az segítene (és a mozgás)? Vagy utána visszajönne az egész? Esetleg a fogamzásgátló akadályozza a további súlycsökkenést (egy elég drágát szedek)?
Válaszát előre is köszönöm!

| fogyókúra
| Perjés, Y.; Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2009 ;14(júliusi)   InforMed

A testtömeg-csökkentő program első időszakában a fogyás mindig gyorsabb és jelentősebb, mint később. Ennek az egyik magyarázata az, jelentősen nő a folyadékürítés a vizelettel. Amikor 24-72 óra múlva a glikogén raktárak kimerülnek, megkezdődik a glikoneogenezis, és lassul a fogyás üteme, állandósul egy kisebb mértékű fogyás a következő 60-90 napra.
A másik ok: a testtömeg csökkenésével arányosan egyre kisebb az energiaszükséglet, tehát a kezdő diéta energiatartalma a szükséglethez képest egyre nagyobb, más szóval az energiaegyensúly negativitása egyre csökken.
A harmadik magyarázat szoros kapcsolatban van az előbbivel: csökken a nyugalmi anyagcsere, ennek következtében csökken a napi teljes energiafelhasználás. A nyugalmi anyagcsere csökkenése mérsékelhető a fogyókúra első napjától megkezdett fokozott fizikai aktivitással, de teljesen nem akadályozható meg. Nagyon fontos, tudni, hogy a fogyás nem azért lassul, mert Ön csinál valamit rosszul, hanem élettani jelenségről van szó.
Az elhízás kezelésével foglalkozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy a 0,5 kg/hét körüli fogyás optimális és 10-15%-os testtömeg-csökkenés a reális cél, ami rendszerint belátható időn belül megvalósítható.
Az elhízás kezelése négy oszlopra támaszkodik: diétás kezelés, mozgás (fizikai aktivitás), magatartásváltoztatás és szükség esetén orvosi ellenőrzés mellett végzett gyógyszeres terápia. Ellenkező esetben a diétás programokat követően a sikeresen fogyók 90-95%-a néhány éven belül visszahízza a nehezen leadott kilókat.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-07-25 11:52:29
| fogyókúra
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop