Fogyni szeretnék

Kérdés:  Olvastam egy 20 éves lánynak adott válaszát, amelyben írta, hogy a csökkentett kalória bevitellel eredményesen lehet fogyni. Lehet, hogy ez rajtam is segítene.
Általában naponta egyszer eszem du. 2-3 óra körül, de biztos többet a kelleténél, mert 158 cm és 77 kg vagyok. Az interneten tényleg sok mindent lehet olvasni. Van, aki az egyikre, van, aki a másikra esküszik, és van, aki cáfolja ezt is, azt is. Olyan véleményt is olvastam, hogy azt is megszokja a szervezet egy idő után, hogy kevesebb kalóriát kap, és megáll a fogyás.
Segítségét szeretném kérni, mert szeretnék 15-20 kg-ot fogyni, mert a gerincem miatt nem mindegy hány kilót cipelek. Több porckorongsérvem is van, amit állandó fájdalom kísér.
Kérem, segítsen a táplálkozással kapcsolatban, és hogy az úszáson kívül csinálhatnék-e valamit, ami segít lefogyni, de a gerincem nem erőlteti meg?
Válaszát előre is köszönöm!

| fogyókúra
| Perjés, Y.; Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Természetesen számít a bevitt kalóriamennyiség, de a fogyás sokkal valószínűbb, ha naponta többször eszünk keveset, így ezen érdemes változtatnia. A napi energiabevitel étkezésenkénti javasolt aránya ötszöri táplálkozásra elosztva: reggeli 20%, tízórai 10%, ebéd 35%, uzsonna 10%, vacsora 25%. A táplálékpiramis elve arra épül, hogy a napi energiabevitel kb. 55 százaléka szénhidrát, kb. 30 százaléka zsír, kb. 15 százaléka, pedig fehérje legyen. A saját napi energiaigényét könnyen kiszámolhatja: 700 + 7 x aktuális testtömeg kg x fizikai aktivitás szorzója (ülő életmódnál 1,2, közepesen aktív életmódnál 1,4, nehéz fizikai tevékenység illetve aktív életmód esetén 1,8 a fizikai aktivitás szorzószáma). Nem gondolom, hogy eseti kúrákban kell gondolkodnia, hanem ki kellene alakítania egy olyan új, egészséges táplálkozásprogramot, ami tartósan-akár éveken át - fenntartható, elfogadható.
A mozgás mindenképpen fontos eleme a kilók elleni harcnak és az úszáson túlmenően javaslom a hasizom erősítését. Ha már van derékfájás, a hasizom erősítésnek akkor is van értelme, mert az egyenes hasizom kondicionálása egy-két hét után tehermentésíteni tudja a túlterhelt deréktáji izmokat. A fájós gerinccel vízszintes testhelyzetben érdemes gyakorlatokat végezni, elsősorban reggel, az ágyból való felkelés előtt. A gerinc izomzata az éjszakai pihenés után tud a leglazább lenni, az ízületei ekkor mozoghatnak a legkönnyebben. Ha már egyszer felültünk, vagy felálltunk, a gravitáció ráterhelődik a gerincre, ami elég nagy, kb. tízszeres változás a porckorongok számára. Ezt a terhelésváltozást az egészséges porckorongok gond nélkül elviselik, de a beteg porckorongok még a légköri nyomásváltozásokra is érzékenyek. A legegyszerűbb gyakorlat hanyattfekvő helyzetben történhet, félig behajlított térdekkel, talpak a talajon fekszenek. A fejet előrehajtva annyira kell a testet előregörbíteni, hogy a kezek a térdek fölé érjenek, vagy megközelítsék azt. Nem kell a hátat a felemelni! Az már feleslegesen megterheli a derekat a gerinc izmainak hosszában történő összehúzódása miatt. Ez a fajta hasizom erősítés akkor is végrehajtható, ha a derék egyébként kifejezetten fájdalmas.

Kapcsolódó cikkek a Táplálkozás, elhízás, receptek, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-08-09 15:26:38
| fogyókúra
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop