Fülprobléma - Oviba járás óta tartó probléma

Kérdés: Kislányom tavaly februárban kezdett oviba járni. Előtte nem volt beteg. Három hét után benáthásodott. Sajnos a nátha vége középfülgyulladás lett. Szerencsére megúsztuk a fülfelszúrást, de az orra, ha nem is állandó jelleggel, de napközben bedugult. (Éjszaka, ha nem volt megfázva, szépen vette az orrán a levegőt, nem horkolt).
Több fülészhez is elvittem már ezzel a problémával, hol az arcüregét mosták Proetz technikával, hol allergia ellenes szerekkel kezelték, de a dugulás nem szűnt meg teljesen. Nyáron tünetmentes lett, ősszel újra kezdődtek a betegségek, most inkább enyhébb megfázással kísért torokgyulladásokat, decemberben tüszős mandulagyulladást sikerült összeszednie a gyermeknek. Szinte nem múlt el olyan hónap, hogy ne szedett volna antibiotikumot, volt, hogy kétfélét is kellett adnom.
Az egészben az az érdekes, hogy alig járt a gyerek közösségbe, egy-egy betegség után jó 2-3 hetet is itthon tartottam, de alig hogy újra elkezdte az ovit, 2-3 héten belül lebetegedett.
Egy hónappal ezelőtt orvost váltottam, egy magánrendelésre vittem el a gyereket, ahol elvégeztek egy ún. tympanometriás vizsgálatot. A dobüregben elég alacsony volt a légtartalom a stapedius reflexet egyik oldalon sem lehetett kiváltani. Orrcseppet kaptunk, amit 3 hétig kellett használni. A dugulás teljesen elmúlt! A kontrollvizsgálaton már jó nyomásértéket mért az orvos a műszerrel, viszont a reflexet most sem sikerült kiváltani egyik fülben sem.
Ön szerint, aggódnom kellene emiatt? Hallásproblémát eddig nem tapasztaltam a kislánynál, viszont, ha elmegy az utcán egy hangosabb jármű, mindig befogja a gyerek a fülét. Normálisnak tekinthető ez a reakció, vagy összefügghet valami hallásproblémával? Mivel tudnánk megelőzni ezt a sok betegséget? Már előre rettegek az ősztől!
Köszönöm előre is válaszát!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2008 ;13(júliusi)   InforMed | Kótai, Zs.
Sajnos, a közösségbe kerülő gyerekeknek meg kell szoknia a közösség flóráját, és ki előbb, ki később tud alkalmazkodni és kivédeni a fertőzéseket. A tympanometriás vizsgálaton kívül történt-e hallásvizsgálat is? Ez dönti el, hogy van-e halláscsökkenése a gyereknek, és kell-e kezelni.
2008-07-09 10:52:00
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop