Gégerák, sugárkezelés, alacsony vérnyomás

Kérdés: A párom gégerák miatt 35 sugárkezelésen vesz részt, a 29. kezeléssel egy időben kapott harmadszor kemoterápiát is. Ezután a 3. nap reggel nagyon alacsony lett a vérnyomása, 75-85 volt a magas érték. Azóta is minden reggel ilyen. Azóta 4 sugárkezelésen volt. Egyébként magas vérnyomásra szedett gyógyszert, de azt most nem veszi be.
Mennyi az az alacsony érték, aminél orvost kell hívni? Ma reggel 69-et mért. Feje nem fájt, csak nagyon gyenge volt. A háziorvos telefonon azt mondta, feküdjön és tegye fel a lábát. De minden nap kell menni a kezelésre. Több napon keresztül ilyen vérnyomás nem veszélyes? Ez is egy mellékhatás?
Nagyon várom válaszát!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Sugárkezelés és kemoterápia alatt a betegnek lehet rossz közérzete, étvágytalansága, hányingere is. Nagyon fontos odafigyelni, hogy a beteg kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon (napi 2,5 -3 l), és kellő mennyiséget egyen. Ha étvágytalan, kiegészítő tápszert is felír a kezelőorvos. A kellemetlen tünetek a kezelés befejezése után egy-két héttel elmúlnak. Az alacsony vérnyomás nem okoz nagy bajt, csak vigyázni kell, hogy ha ájulásérzése van, sokat feküdjön, nehogy elessen és megsérüljön.
2007-10-15 22:32:17
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop