Gilbert-szindróma?

Kérdés: Múlt heti laborleletemben a bilirubin és májenzimértékek magasak voltak (össz bilirubin 22, direkt bilirubin 5,3, indirekt bilirubin 16,7, GOT 38, GPT 70, Gamma-GT106), emellett gyulladásra utaló eredmények is: CRP: 9,5, fehérvérsejt 10,7 és a thrombocyta 432 volt.
A háziorvosom Gilbert-szindrómával adott beutalót a májambulanciára, ahová egy hónap múlva kaptam időpontot.
Lehetnek a megemelkedett májenzim-értékek a Gilbert miatt, mert amit eddig találtam róla, ott azt írják, hogy csak a bilirubin-szint emelkedik, más laboreredmények jók. Másfél éve műtöttek.
Arról nem beszélve, hogy egy hepatológus írása szerint, ha a GOT/GPT hányados kisebb, mint 1 (nálam 38/70), és a Gamma-GT is magas, akkor valószínű a hepatitis vírusfertőzés, különösen, ha a kórelőzményben sok minden (pl. műtét) szerepel. Azzal meg nem szeretnék egy hónapot várni!

máj, Gilbert, szindróma | Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(januári)   InforMed | Makara, M.
Gilbert-szindróma esetén nem emelkednek az enzim értékek, ugyanakkor fennállhat az is, hogy a szérum bilirubin emelkedését valóban Gilbert kór okozza, míg a májenzimek emelkedését gyógyszerszedés, alkoholfogyasztás, elhízás, illetve a máj zsíros elfajulása okozza. A vírusfertőzés valószínűtlen.

Kapcsolódó cikkek a Májbetegségek diagnosztikája rovatban olvashatók.

2009-02-01 17:56:19
| máj, Gilbert, szindróma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop