Tuberculum maius humeri (2)

Kérdés:  Köszönöm a múltkori segítségét, most ismét Önhöz fordulok.
Két hete ráestem a nyújtott karomra, a tuberculum maius humeri diszlokáció nélküli törését állapították meg. Most két hét után a RTG kontrollon 4 mm-es laterális diszlokációt (callus nélkül) figyeltek meg. Az orvos a Gilchrist kötés további kétheti viselésén kívül mást nem javasolt.
Kérem szépen, hogy a következő kérdésekre válaszoljon! Inkább a folyamat zavar, nem az állapot, várható, hogy a diszlokáció tovább növekszik? Mikor van szükség műtétre, meddig felel meg ez a rögzítési mód? Mennyire hosszabbítja meg ez a diszlokáció a gyógyulási - azon belül a rögzítési - időt? Milyen hosszú rögzítés után válik nehézzé a lágyrészek, főleg az izomzat rehabilitációja? (A 3 hét utáni mozgatásról nyilván már lemondhatunk.)
Köszönettel!

| válltáji törés, tuberculum majus törés
| Glanz, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2009 ;14(októberi)   InforMed

Válasz:  A felkarcsontnak ezen a gumóján izmok tapadnak, ezek húzó hatása okozza az elmozdulást. 4 mm még elfogadható, általában 5 mm felett szoktunk műtétet végezni, bár biztonságosabb lett volna- kis műtéttel-fedetten csavarral rögzíteni a letört darabot. 3 hét rögzítés így is elegendő, ennél hosszabb idő már vállízületi mozgásbeszűkülést okozhat. Ha nagyobb mértékű az elmozdulás, felakadhat a letört, rossz helyzetben gyógyult gumó a vállízületben és mozgásbeszűkülést okozhat.

Kapcsolódó cikkek a Válltáji sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2009-10-31 16:46:21
| válltáji törés, tuberculum majus törés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop