Elhúzódó vállfájás

Kérdés:  24 éves nő vagyok, kíváncsi lennék az Ön szakvéleményére a problémámban. 2000 augusztusában vállműtétem volt, konkrét diagnózisként ez áll a leletemen: Epiphyseolysis prox. humeri sin. S42.2. W10 Vuln. cont. cubiti sin. et reg. mall. sin. S51.0.S91.0.
Alkalmazott terápia: Fedett repositio, dróttűzés.
Egy hónap elteltével kivették a drótokat, majd fizikoterápia és gyógytorna következett. Szépen helyre is jött a vállam, de 2009 szeptembere körül erős vállfájások jelentkeztek nálam.
Azt meg kell említenem, hogy májusi hónapban egy esti koncert alkalmával kicsit alul voltam öltözve az időjárásnak, már annyira fázott a vállam mire hazaértünk, hogy nem is éreztem a kezem. Ez a fájdalom a vállamból indult ki. Főleg lefekvéskor a törés helyén erős szúrásokat, nyilallásokat érzek, majd a csontom melletti izomrész becsomósodik reggelre, ami felkelés után fél óra múlva elmúlik. Csak háton alátámasztva a kezem tudok elaludni, mert akármerre fordulok 5 perc után már mozdulni sem bírok, annyira fáj. Emelni kb. 90, 100 fokban tudom csak a kezem. Napközben mára enyhültek a fájdalmak, csak hirtelen mozdulatokra érzem a fájdalmat.
Egyébként egyéb jellegű betegségem nincs, kivéve, hogy 2009 augusztusában kiderült, hogy magas a pulzusom és arra Bisoblockot kell szednem. Elmentem a háziorvoshoz, aki elküldött a kézsebészetre a vállproblémámmal. Csináltak vállröntgent, illetve nyaki röntgent, ami negatív lett. Közben kiírtak 15 fizikoterápiás (TENS) kezelést, ami nem használt rá. Így az orvos kijelentésére, hogy "ha használ, folytassam, ha nem használ minek megyek", abbahagytam a kezelést.
Ezután elküldtek MR-vizsgálatra, de ekkoriban már decemberi hónap volt, és semmilyen fájdalomcsillapítót nem írt az orvos, hiába kértem, mert egyébként nem is szoktam és nem szeretek gyógyszert szedni, de ha nagyon fáj, esténként bevennék egyet, amit felírnak, mert a gyógyszertárban kapható vény nélküli gyógyszerek semmit nem használtak a bajomra és volt olyan, amikor már az ájulás kerülgetett a fájdalomtól esténként, ha fel akartam kelni lefekvés után. Az MR eredménye szintén negatív lett.
Közben elküldött már a kézsebész a neurológushoz is, aki semmilyen idegi- vagy egyéb elváltozást nem észlelt nálam, ő is MR-t javasolt. Miután minden leletem negatív lett azt mondta a doktor, hogy biztos a hanyag tartásomtól (ami igaz, hogy van, mert van gerincferdülésem 10 éves korom óta, de próbálok odafigyelni rá) fáj a vállam, próbáljak meg úszni, és mozgassam. Hiába mondtam neki, hogy nem tudom mozdítani, mert fáj akkor hogyan tornáztassam, nem igazán hallgatott meg, de azért továbbküldött a reumatológiára.
Eközben én elmentem egy masszázsra, hátha segít, mert már nem tudtam, mi segíthetne, de érdekes módon a masszírozó hölgy is azt mondta, hogy semmilyen csomót nem érzett akkor a vállamba, kivéve a felkarom izmai voltak kötöttebbek. Utána kicsit jobb volt a vállamnak, fel tudtam emelni a kezem aznap este rendesen, de másnap ugyanúgy fájt.
A hölgy azt mondta, hogy egy-két alkalom után, tudna csinálni egy-két kimozgató gyakorlatokat a vállammal. Hát azóta még csak 2-szer voltam. A reumatológus doktornő volt az első, aki elküldött egy vérvételre, hogy nem valami vírus vagy baktériumfertőzés visszamaradott tünete lehet nálam, vagy korai reuma jelei, illetve kért vizsgálatot arra is, hogy nincs-e összefüggésbe a magas pulzussal a vállfájásom. (Egyébként ehhez az időszakhoz tudom kötni, mióta fáj, de a kardiológus azt mondta, a gyógyszertől sem fájhat, amit szedek meg biztos nincs összefüggésbe ezzel.) Ennek az eredménye is negatív lett, így tovább küldött a doktornő egy részletesebb ilyen vizsgálatra az infektológiára, aminek az eredménye majd csak 1-2 hónap múlva lesz meg. Addig ő sem írt gyógyszert fel a fájdalmaimra, de lassan itt a március és tavaly szeptemberi probléma ez nálam.
Kíváncsi lennék a véleményére, Ön mire gondol, mi lehet a problémám, esetleg hova forduljak még vizsgálatra?
Válaszát nagyon várom!

| válltáji sérülés, törés
| Glanz, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Sajnos az egész procedúra jellemző a hazai viszonyokra. A diagnózis trehány kódolás miatt téves, epifizeolízis az Ön korában már nem fordul elő, a fájdalom valószínűleg a korszerűtlen műtéti módszer miatt alkalmazott rögzítés utókövetkezménye. A fájdalomcsillapító pedig minden betegnek jár. A sok felesleges vizsgálat helyett legegyszerűbb megoldás, ha megkéri háziorvosát, írjon fel nem-szteroid gyulladáscsökkentőt (Ibuprofen, Voltaren stb), szedje rendszeresen, ha bírja a gyomra. Járjon el úszni, otthon tornásszon, még ha fáj is, rendbe fog jönni.

Kapcsolódó cikkek a Válltáji sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2010-02-17 15:27:53
| válltáji sérülés, törés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop