Szájszárazság

Kérdés:  2012 oktobereben letort az egyik fogam, mivel elol volt, ugy dontottem, kihuzatom az elso negyet es protezist tetetek.
Nem is volt semmi gond, megkaptam az ideiglenes protezist, majd januar tizediken kezelesre mentem. Elotte par napig nagyon fajt a fejem, igy csak kisebb munkakat csinalt a doktor. Alul eltavolitotta a fogkoveket, az egyik fogamba fenyrekoto tomoanyagot tett, es a bal felso hatos fogamat gyokerkezelte es gyogyszert, vagy valamilyen fertotlenitot - azt mondta caoh2-t tett bele. Ez nagyon marta a torkomat, mikor hazamentem, masnap az izet ereztem a szamban, hanytam, szedultem. Masnap nyelesi keptelenseget ereztem es kiszaradt a torkom, nem volt nyalam.
Bevittek a surgossegire, ott kalcium injekciot kaptam. Masnap kivetettem a fogambol a gyogyszert, de az izet erezve megint hanytam. A fogam is ki lett huzva, mert fajt, erosen verzett. A szajszarazsag nem mult el, fulladtam, remegtem, nem tudtam nyelni. A panaszokhoz ket nap mulva eros gyomoreges tarsult.
Az orvos Famotidint adott gyomoregesre es nyugtatot. Elkuldott gegeszhez, a garatom piros volt, de szerinte reflux szeru tunetek, igy elkuldott gasztrologiai kivizsgalasra. Ott sem talaltak kulonosebbet - gyomortukrozes utan Pantoprazolt irtak gyomoregesre. Szedtem ket hetig, de epet hanytam tole.
Allergiateszten nikkel-allergiat es joderzekenyseget talaltak, de a doktornonek nem minden anyagra volt tesztje, ami a fogaimban van. Immunologushoz kuldott, aki anti-cmv IgGelisa-128,682 RU/ml pozitiv, anti-CMV IgM elisa 0,956 IP es anti-EBV-CA IgG elisa 167,850 RU/ml pozitiv, anti-EBV-CAIgM elisa negat. irt a leletre es Isoprinosine gyogyszert adott.
3 hetig szedtem, de nem javult az allapotom. A tuneteim, amik gyomoregessel, nyalhiannyal, szedulessel, fulbe sugarzo fajdalommal, fulladassal kezdodtek. Mar 4 honapja fenallnak.
A jelenlegi tuneteim: keves nyaltermeles, a nyakon duzzadt nyirokcsomok, melyek evesnel jobban eldagadnak mindket oldalon, hanyinger, etelundor, fogytam a negy honap alatt nyolc kilot, a szajpadlas fajdalma es egese es kiszaradasa, apro kiutesek a lagy szajpadlason, szaraz, feher nyelv, rekedt hang, orrdugulas es natha szeru erzes. Orrszarazsag, torokkaparas, torokeges, neha savas nyal, bofoges, de erre szedem a savlekotot, mar gyomoreges nincs, de jobb oldali hasi fajdalom, neha bal, de az kevesbe, vese koruli fajdalom, neha hasmenes, allando szedules.
Par napja begyulladt a ket amalgamtomeses fogam is, ezek azon az oldalon vannak, ahol a gyokerkezelt fogam volt, mar annyira nem szaraz a szam, mint negy honappal ezelott, akkor napi hat liter vizet is megittam es ejjel nem tudtam aludni, fulladtam. Mar kibirom kevesebb, napi 2 liter vizzel, de eveskor nyagyon kiszarad a szam.
Kialakulhatott Sjogren szindroma a fogorvosi kezeles utan, vagy mas lehet a gond? A szemem nem szaraz, konnytermeles 22 es 25 lett. Nagyon rosszul erzem magam, de egyik orvos sem tud magyarazatot adni. Az immunologussal levetettem Sjogrenre a vert, de azt mondta, nem hozza tartozik, menjek reumatologushoz, de ilyen jellegu panaszaim nincsenek.
A nyalam gennyes jellegu, ha megnyomom a nyalmirigyeket alul, onnan erzem a kellemetlen izt, de a gegesz szerint az orrom felol jon. En is lattam a garaton is lecsorgo valadekot, de az mas szinu - kisse zoldessargas es enyhe ver is volt benne. Ez a gennyes valadek is mar ket honapja fennall, semmilyen gyogyszert nem kaptam ra. Az ugyeleten kaptam magnezium erositot erbe, de nagyon marta a szajpadlasom es izomba kaptam a masikfelet.
Nem tudom, kihez forduljak, midenki mas mas orvoshoz kuld.

| szájszárazság
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2013 ;18(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, szívesen konzultálok Önnel akár a Szt. László Kórházban (előjegyzés és beutaló szükséges), vagy magánrendelésen (időpontot itt is szükséges egyeztetni).
Tisztelettel, Kádár János dr.

Kapcsolódó cikkek a Szájszag, nyelvégés, afta, herpesz, rák rovatban olvashatók.

2013-05-14 07:02:23
| szájszárazság
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop