Reggeli hasmenés

Kérdés:  Problémám a reggeli hasmenés. Reggel az első széklet rendben van, majd félóra múlva hasmenésem van. Reggel a cukor miatt (gyógyszeres) egy szelet teljeskiörlésű kenyeret eszem, majd iszom egy instantkávét, ami 40%-ban cikória. Sajnos dohányzom.
A reggeli hasmenés után egész nap rendben vagyok. Jártam gasztroenterológusnál, ahol kolonoszkópiát végeztek, eredménye negatív lett. A vizsgálat előtt már kezdtem rendbe jönni, de azóta ismételt vannak panaszaim.
2006-ban IBS-t diagnosztizáltak, de hosszú éveken át nem volt bélproblémám. Két évvel ezelőtt gasztritist, refluxot diagnosztizáltak, de az is pár hét alatt gyógyszerszedéssel rendbejött. Enni ehetek akármit, nem hajt meg, ha ég a gyomrom szódabikarbónát vagy Salvus vizet iszom.
Az idegességtől már ismételten elkezdett fájdogálni a gyomrom, a torkomban olyan érzésem van, mintha lenne ott valami, de ezt is megnézettem fül-orr-gégészeten, semmi. Enyhe émelygésem van, ami általában 1 Valeriánával rendbe hozható. Depresszióra a téli időszakban hajlamos vagyok, erre most orbáncfű-teát iszogatok.
Segítségét kérem, hogy merre tovább?

| hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2018 ;23(májusi)   InforMed

Válasz:  Véleményem szerint a kávét kellene valami másra lecserélni. Valószínűleg az irritabilis bélrendszere (IBS) és az időszakos savtúltengése a felelős panaszaiért, amit talán a cikória provokál. Mindkettő lényegében alkati dolog, nincs nagyon mit tovább vizsgálni. Nagyon helyes a savas panaszok kezelésére a Salvus víz alkalmazása, de ha nem elegendő, több a stressz is, akkor a régi refluxos gyógyszerét is használni kellene átmenetileg.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2018-05-19 02:19:02
| hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop