Aranyér és HPV condyloma

Kérdés:  Kedves Doktor Úr, 26 éves férfi vagyok. Nyáron megállapították, hogy aranyerem van. Kaptam rá akkoriban gyógyszert, kenőcsöt. Később már kúp kellett, a kenőcs nem használt. Sőt az aranyerem megnagyobbodott, kifordult. Aztán megállapították, hogy HPV condylomám is van, amivel megműtöttek novemberben. Azóta nem lett jobb, a HPV szemölcsök visszajöttek, továbbra is viszket, ég, jegelem, az kicsit segít. Az aranyér rettenetes amikor vécére kell mennem, szinte lebénít aznapra. Az lenne a kérdésem, hogy ha az aranyér kifordul, akkor azt kell kenegetni aranyér kenőccsel, vagy elég, ha csak a végbélnyilast kenegetem? A másik, a HPV átterjedhet az aranyérre? Az orvosom legutóbb azt mondta, hogy miután meggyógyult a sebészeti seb, utána elkezdhetjük kezelni a HPV-t, de ahhoz erősebb immunrendszer kell. Viszont a vécézési fájdalom miatt alig merek enni, emiatt fogytam is jó pár kilót. Szedek ugyan vitaminokat, de mit sem számít, ha nem eszem s vécézek. Tehát mit tudok kezdeni ezzel? Hogyan gyűrjem le a félelmet és a fájdalmat. Ha az aranyerem kifordul, mert minden széklet ürítésnél ez van, akkor azt hagyjam kint? S azt kenegessem? Köszönöm szépen a válaszokat előre is.

| aranyér, HPV
| Glanz, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2020 ;25(január)   InforMed

Válasz:  Nem világos, hogy végül is mi baja van. Talán más sebészt kellene keresnie.

2020-01-07 11:11:07
| aranyér, HPV

A HPV elleni védőoltásról

Minden, amit ma a HPV elleni védőoltásról tudni kell. A tudomany.hu Schaff Zsuzsa akadémikust, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya rendes tagját kérdezte.


Új HPV szűrési lehetőség

Vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-t. Az új vizsgálati módszer felválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenet vizsgálatot, írják a Manchesteri Egyetem kutatói a BMJ Open-ben megjelent tanulmányukban


A HPV elleni védőoltás és a méhnyakrák

A human papillomavírus (HPV) nemi úton átadható DNS vírus. A vírusnak több mint 170 típusa ismert. Világszerte több millió nő fertőződött a kórokozóval. Statisztikák szerint a szexuálisan aktív férfiak és nők 50%-a élete során találkozik a vírussal.


Az orális szex veszélye: a száj-garatrák

A HPV inkább a méhnyak és más nemi szervek daganatának okozójaként ismeretes, de a száj- és garatrákos megbetegedések növekvő számáért is felelős, elsősorban férfiak esetében.


Makacs szemölcsök

A bőrön, nyálkahártyákon sokaknál keletkeznek szemölcsök, melyek kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okoznak. A bőrgyógyász ezeket eltávolítja, de gyakran újra visszatérnek. Miért alakulnak ki, és mit lehet tenni?


Web Design & Development Prowebshop