Keresztszalag-szakadás után II

Kérdés:  Tisztelt doktor úr! Én egy 2002. július 5-én született, harmadévére készülő gimnazista srác, Bence vagyok. Néhány nappal ezelőtt a nővérem kereste Önt meg a 2017. május 18-án sajnálatosan bekövetkezett keresztszalag-szakadásommal és a jelenleg fennálló panaszaimmal kapcsolatban. Én a kérdésről, s a közben közzétett válaszról csak tegnap este szereztem tudomást a kérdést feltevő nővéremtől, aki viszont még nem tudta, hogy a mai napon (2019. július 1) időponttal rendelkezem a korábbi kezelőorvosomhoz. Az elvégzett MR vizsgálat sajnos kimutatta, hogy az elülső keresztszalagom annyira meg van nyúlva, hogy akár már egy általam ártatlannak vélt lépésnél újra elszakadhat. A doktornő mielőbbi szalagpótló műtétet javasolt. Ám azt is hozzátette, hogy július közepén szabira megy. Bár elvileg csak 3 hétre, viszont időpontot csak augusztus 30-ra tud legkorábban biztosítani. Felhívta a figyelmemet arra, hogy a műtét után 6-8 hetet mindenképpen feküdnöm kell (már csak a fekvőgipsz miatt is), majd újabb 4-8 hét a járógipsz (ezzel már 1 hét után mindenképpen mehetek suliba), majd aztán úgy 6-8 hónap rehabilitációval számoljak. Jelenleg felírt egy térdrögzítőt, amit állandóan hordanom kell, hogy ezzel lehetőleg minimalizáljuk a rásérülés lehetőségét. Az a helyzet, hogy szeptember 2-án kezdődik az iskola. A 6 hét kihagyás is azt jelentené, hogy talán valamikor október 15-16 táján kezdhetem el valójában az iskola látogatását. Nem is elsősorban a tananyag lemaradástól tartok, mert a pótolni valót vagy az egyik osztálytársam, vagy az öcsém el tudná hozni a suliból, hanem inkább az, hogy vannak olyan tantárgyak (pl. matek vagy idegen nyelv), amelyeknél szükséges lenne tanári segítség, hogy elmagyarázza/bemutassa a feladatot, hogy jobban megérthető legyen számomra is. Szívem szerint belemennék a műtétbe, de nagyon félek, hogy ha nem megyek bele a műtétbe, akkor még rosszabbra fordulhat a helyzet, de attól is tartok, hogy amennyiben belemegyek a műtétbe, akkor viszonylag hosszú időt kell a suliból kihagynom, ami viszont tanulmányilag okozhatna gondot (főleg majd a továbbtanulásnál való jelentkezéskor). A teljességhez hozzátartozik, hogy április 2. napja óta (páros héten keddenként, míg páratlan héten csütörtökönként elméleti) KRESZ oktatásra járok. Elvileg e hét szerdától (júl. 3.) gyakorlati órákon vennék részt, ami vagy 10 héten át heti 3 alkalom, vagy 15 héten át heti 2 alkalom. Novembertől márciusig csak az utóbbi lehetőség áll. Nem vagyok könnyű helyzetbe. Ön szerint mindenképpen mielőbb menjek bele a műtétbe? Esetleg várjam meg, hogy hogyan fog viselkedni a térdem a térdrögzítő középtávú viselése (pl. egész nyár) és majd ez alapján ősszel döntsek arról, hogy megműttetem-e vagy sem a térdem? Egyébként ön szerint egy ilyen esetben mennyire jó közép- vagy hosszabb távon a térdrögzítő? Az utolsó kérdéshez az elmúlt nagyjából 5 óra tapasztalatát leírnám. A tegnapi naphoz viszonyítva nem is fáj annyira és lazábban tudom használni emiatt a lábamat. Bár szinte tisztában vagyok vele, hogy ez vélhetően csak átmeneti lehet. A megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

|
| Glanz, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2019 ;25(júliusi)   InforMed

Válasz:  A comb izomzatát kellene erősíteni, szerintem a térdrögzítő csak árt. Keressen más ortopéd sebészt.

2019-07-08 14:38:50
| térd keresztszalag