Lágyéktáji ultrahang

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! Lágytáji ultrahang ambuláns lapom. A bál inguinalis regioban szilvamagnyi mobilis képlet tapintható. A vizsgálat területén a subcutis szabályos vastagságú és szerkezetű. Az izomállomány echogenitás a szabályos szerkezetű. A tapintható terimének megfelelően az os pubis mellett a nagyerektől medialisan 20x10 mm nagyságú sűrű folyadék tartalmú képlet látható, melynek fala 2-4mm vastag, benne septum is látható. A képletben kóros vascularisatio nem látható. Egyéb körülírt kóros lágyrész terime, nagyobb nyirokcsomó a vizsgálat területén nem mutatható ki. Vélemény: A képlet leginkább iliopsoas bursitisnek felel meg. A kérdésem az lenne kizárható, hogy lágyéksérvem van? Válaszát előre is köszönöm.

| lágyéksérv
| Glanz, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2020 ;25(február)   InforMed

Válasz:  Nincs lágyéksérve

2020-02-26 11:56:11
| lágyéksérv

A lágyéksérv

Lágyéksérvről beszélünk, ha a hasüregből származó szövetek (bél és hashártya) a hasizmok közötti résen kitüremkednek.


Nem minden esetben van szükség sérvműtétre

Ha a sérv nem okoz fájdalmat, nem szükséges elvégezni a műtétet, a szerzők a Journal of the American Medical Association, a JAMA nemrég megjelent tanulmányában.


Lágyéksérv

Lágyéksérvben a belek egy nyíláson keresztül a hasfalon át a lágyékcsatornába nyomulnak (ez az az út, amelyen keresztül a herék közvetlenül születés előtt a hasüregből a herezacskóba leszállnak).


Web Design & Development Prowebshop