Trombózis és combnyaktörés

Kérdés:  Tisztelt Főorvos Úr! Az InforMed honlapján A MÉLYVÉNÁS TROMBÓZISRÓL közreadott cikkben (2002-07-18 15:04:55), valamint később, A MÉLYVÉNÁS TROMBÓZIS címen megjelent cikkben (2018-10-19 19:53:47) is szerepel ez az információ: „Anatómiai sajátossága miatt a bal alsó végtagon három-négyszer gyakrabban fordul elő.” Az itt olvasottakkal kapcsolatban szeretnék egy kicsit bővebben kifejtett választ kérni az anatómiai okokat illetően. Ez az információ azért is érdekelne, mivel édesapám jobb oldali combnyaktörést szenvedett, amely spontán módon forrt össze, azonban ennek okán végtagrövidülés és izomsorvadás lépett fel nála, illetve ezt követően sajnos fekvőbeteg lett. Később mélyvénás trombózist kapott, amely azonban a bal alsó végtagját érintette. A trombózist kiváltó okok kapcsán a szakirodalmakban kivétel nélkül az egyik legfőbb okként nevezik meg a huzamos ágynyugalmat, amikor is a lábak hosszú időn keresztül nem mozognak, és ennek velejárójaként a vádliban levő izompumpa nem működik, amely miatt a vér könnyebben megalvadhat. Mivel a huzamos ágynyugalom mindkét lábat érintette, és nem csak jelen esetben a jobb oldali, és combnyaktörést szenvedettet, ezért én úgy gondolom, hogy a korábbi combnyaktörés következtében kialakult ágyban fekvő életmódnak szerepe lehetett a trombózis kialakulásában még akkor is, ha az a bal oldali alsó végtagot érintette. Kérem, legyen kedves a feltevésemmel kapcsolatban is megírni a véleményét. Előre is nagyon szépen köszönöm a választ! Hálás tisztelettel.

combnyaktörés, mélyvénás trombózis | Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2020 ;25(március)   InforMed | Glanz, J.
Válasz:  1851-ben Virchow figyelte meg elsőként, hogy a mélyvénás trombózis gyakoribb a bal oldalon, melyet az okozhat, hogy a bal közös medencei vénát a jobboldali medence artéria összenyomja. Ez egy anatómiai variáció. A combnyaktörés miatti ágyhoz kötöttség, műtét. az idős kor és számos kísérő betegség okozhatta a trombózist, jó a feltételezése, ezért kapnak a betegek megelőzésképpen vérhigítót.
2020-03-15 14:04:51
| mélyvénás trombózis, combnyaktörés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop