Glaukóma

Kérdés: 99% hogy, így 28 évesen glaukómám van, ami eléggé elszomorít. Talán azért is, mert elég keveset tudok erről a betegségről. És azért írtam, hogy 99%, mert még a golonoscopiás vizsgálat hátra van, ami 100%-ban igazolni is fogja.
Tavaly Áprilisban góckutatás céljából küldött el a háziorvosom szemészetre. Ott akkor magas volt a szemnyomásom, és az azóta, négy kontroll alkalmával is a határon volt, vagy 5-7 Hgmm-rel túllépte a határt. Minden látótérvizsgálatom, mindkét szemre normál értékeket mutatott. Most 24-én újabb kontroll vizsgálaton, azt mondta a szemészorvosom, hogy felír egy cseppet, és kb. 3 hét múlva (eddig először), megnézi a "hármas tükörrel" is. Mielőtt feltenném a kérdéseimet, engedje meg, hogy leírjam Önnek, amit tegnapelőtt az orvosom az ambuláns kezelőlapomra írt, azért, hogy könnyebben tudjon válaszolni nekem, amennyiben azt Ön megteszi.
IOP: o. d.: 23 Hgmm Appl.: 26 Hgmm o. s.: 24 Hgmm 25 Hgmm
Látótér(Octopus): mko. ép lt.
Szemfenék: éles határú, excavált papilla, temp. felső terület veszteség, normál színű papilla, nasal felé tolt értölcsér, szabályos eredésű, és lefutású erek, macula tájék durva eltérés nélkül.
Terápia kezdete: 2006. 05. 24. 1x1 csepp Xalatan este mindkét szembe
Kérdéseim:
- Ön szerint, a leírtak alapján glaukómám van?
- Előfordul ez sűrűn ilyen korban?
- Van olyan látó ember, aki mondjuk 20 éve glaukómás, és állapota nem romlott, jól lát?
- Ha rendesen betartom az orvos utasításait, mindig csepegtetek romolhat a szemem, megvakulhatok?
- Mindenképp vakság a betegség vége, vagy akár 70 éves koromig is meg lehet a szemem mostani állapotát őrizni?
- Az orvos a papírra, nyílt zugú elsődleges glaukómát írt. Ez átfordulhat zárt zugúra is?
- Mit jelent az, hogy elsődleges?
- Ön szerint időben észrevették?
Olvastam a glaukómás rohamról is. Kicsit megijedtem attól, amit olvastam, mert 6 éve, mikor először jelentkeztek a parlagfűre allergiám jelei, akkor a sok tüsszentés után egyszer-kétszer nagyon fájt az egyik szemem és a homlokom. Utána következő években is előfordult 1-2 alkalommal, majd 2évig nem, de idén télen nagyon meg voltam fázva, rengeteget tüsszentettem, és egy ilyen tüsszentés után kb. 2 óra hosszáig nagyon fájt a jobb szemem, és fölötte a homlokom. De ezek a fájdalmak, minden esetben tüsszentés után voltak, és mindig 1-2 órán belül maguktól elmúltak. Az Ön véleménye szerint, ezek lehettek glaukómás rohamok?
Nagyon várom szakértő válaszát, amit előre is nagyon köszönök!

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
A glaukóma, vagyis zöldhályog tüneteiben eltérő, de azonos kórlefolyású betegségformák összefoglaló neve. Lényege a szemtől az agyba vezető látóideg rostjainak lassan előrehaladó, vissza nem fordítható, viszont kezeléssel megállítható pusztulása, mely hátterében a látóidegfőt ellátó kis erek keringészavara áll. Leggyakoribb oka, a szemgolyó fokozott belső nyomása. Minden életkorban előfordulhat, de inkább a 40 év feletti korosztálynál jellemző.
Az Ön esetében mért szemnyomásértékek a normál tartományt (12-21 Hgmm) meghaladják, a látóidegfő leírása glaukómára utal. Jó hír, hogy a látásfunkciókban károsodás nem tapasztalható, mivel a látótér vizsgálat mindkét oldalt ép viszonyokat jelez, tehát betegsége időben felismerésre került.
A zöldhályog megfelelő gyógymóddal (konzervatív, laser, műtét) jól egyensúlyban tartható. A betegség rendszeres ellenőrzés, kezelés nélkül azonban, hosszú évek alatt vaksághoz is vezethet.
Elsődleges a zöldhályog, ha nem egy másik szembetegség következménye.
A szem anatómiai viszonyai alapján beszélünk nyitott vagy zárt zugú glaukómáról. A gonioszkóp a csarnokzug nyitottságát segít megítélni - tükör segítségével.
Zárt zugú glaukóma esetében a szembelnyomás hirtelen emelkedik meg (akár 60-80 Hgmm fölé is). A glaukómás rohamra jellemző a szem és a szemkörüli csontok igen nagyfokú fájdalma, a szemgolyó vörössége, a könnyezés, a homályos látás, a fényforrások körül szivárvány színű karikák jelentkezése, néha émelygéssel, hányingerrel kísérve, amely az összes zöldhályog-betegségnek kb. 10 százalékában fordul elő. Ez az állapot sürgősségi ellátást igényel.
2006-06-26 17:11:00
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop