Glikogén allergia, pajzsmirigy túlműködése

Kérdés: 20 éve fedezték fel nálam a pajzsmirigy túlműködést, felborult az anyagcserém és nagyon rossz volt a vérképem. Azóta nyugtató adásával sikerül csak karbantartani a normális T3, T4 értékeimet, és a TSH értéket.
Ami nyugtalanít, hogy ha májkímélés céljából nem szedem pár hónapig, illetve 1-2 évig a nyugtatót, jelen esetben Rivotrilt, akkor visszatérnek a magas értékeim, ami T3: 19, és a T4 is a határon lesz rövid idő alatt, természetesen a TSH meg még a normál értéket sem éri el.
Nemrégen glikogén érzékenységi tesztet végeztek nálam vérből. Az eredménye azért nyugtalanít, mert alacsonyabbak a normálisnál az értékeim. Így pl.:
- Gliadin IgA 5,0, - normálérték 12 U/ml
- Intrinsic faktor IgG1 8 - normál 6 U/ml
- Thyreoglobulin 1,0 - normál 325 U/ml
- anti DNS 4,9 - normálérték 20 IU/ml
- reuma faktor screen 16,9 - normálérték 25 U/ml
- reuma kaktor IgA, IgG, IgM, 0,1 - 20U/ml helyett.
Ezenkívül a HGB értékem 127,00 g/l ami elég alacsony. TSH értékem 0,50 mIU/l.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen markerekkel, HBG eredménnyel, fáradtság, depresszió, bipoláris zavar, mint idegrendszeri tünettel fennállhat-e a gliadin allergia? Azért érdekelne, hogy ne kelljen nagymennyiségű gyógyszert indokolatlanul szednem, ami inkább állapotromlást idézne elő nálam, tekintve, hogy már hosszú évek óta szorulok nyugtató kezelésre. A pajzsmirigyemen jelenleg 7 mm-es göböt találtak, jobboldali pajzsmirigyemen. Funkcionálisan a göb nem különül el. A vetület alsó pólusa - fekvő helyzetben - a jugulum vonala felett helyezkedik el. Kp intenzív, homogén dúsítással ábrázolódott a technéciumot felvevő pajzsmirigyszövet AP-vetületi képe.
Válaszát tisztelettel köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2008 ;13(márciusi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Számos ponton nem értem történetét, nagyon sok a pontatlanság benne.
Az allergia-vizsgálatokat beszélje meg azzal, aki kérte, mert nem tudom, mit akartak kimutatni. Kóros lelet nekem nem tűnik fel, de a referencia értékek alsó szintjét nem adta meg. A pajzsmirigybetegségek kezelésében a nyugtatóknak nincs helyük, azt valami más miatt kaphatja, ezt sürgősen tisztázza endokrinológussal. A TSH értéke normális (az csak igazán mérhetetlenül alacsony szint mellett lenne kóros). Kissé emelkedett T4, T3 ideges típusú embereken fordul elő, nem pajzsmirigybetegség jele. Alacsonyabb hemoglobin szintje mögött egyszerű vashiány is állhat, szérum ferritin vizsgálattal ellenőrizhető, ha igen, az magyarázhat egy csomó pszichés panaszt is. A pajzsmirigy-göb miatt időnként az ultrahang (nem a szcintigráfia) ismétlése javasolt.
2008-03-27 07:54:42
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop