Gyakori székelés

Kérdés:  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen étrendet javasolna egy 2 éves kisfiúnak, akinek a székletürítése nem normális, 5 naponta kakil, de akkor is elég nehezen. Próbáltam már igazán mindent, de nem használt semmi, nem azt szeretném, hogy hasmenése legyen, de legalább kétnaponta normálisan legyen széklete.
Mit adjak neki, ebben szeretném segítségét kérni!

| székelési panasz
| Perjés, Y.; Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

A székrekedés egyik fontos kiváltó oka az lehet, hogy a gyermek nem iszik elég folyadékot, ezért a bél megpróbál minden folyadékot felszívni a székletből, ettől, pedig a széklet száraz és kemény, az ürítés, pedig fájdalmas lesz.
A kicsi a fájdalomérzet miatt általában nem akar székletet üríteni, inkább bent tartogatja Az erőltetett szobatisztaságra nevelés, a bölcsődei/óvodai beszoktatás, családi problémák is megzavarhatják a gyermek fejlődését, és székrekedést eredményezhetnek.
A székrekedés elkerülését, illetve megszüntetését elősegíti, ha sok folyadékot (10 kg-os gyermeknek napi 1 liter) és rostban gazdag ételeket ad neki, továbbá gondoskodik arról, hogy eleget mozogjon. Csökkenteni kell a cukor és keményítő tartalmú élelmiszerek mennyiségét (sárgarépa, a burgonya és a banán), adjon neki sok tejet, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, illetve rostos gyümölcslevet (narancs).
Ha mindent megtett és ezek ellenére is székrekedése van gyermeknek, akkor érdemes felkeresni gyermekorvosukat.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2009-08-13 19:50:01
| székelési panasz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop