Gyermek alvászavar

Kérdés: Kislányom 27 hónapos, kiegyensúlyozott, vidám gyerek. Fél éves korától egyedül alszik el a saját szobájában, 1 éves korától átalussza az éjszakát. Kb. 5 hete elkezdett felkelni éjszakánként, volt, hogy 1x, de néha 3x is. Ilyenkor csukott szemmel sír, rugdos a lábával, és nem tudom megnyugtatni sehogy sem. Aztán egy idő után magától abba hagyja, és újra elalszik.
2 hete volt 1 hét, amikor újra átaludta az éjszakát. Most 1 hete ismét elkezdte, bár most már felkel rendesen, sír és nem lehet megnyugtatni. Próbáltunk már minden lehetőséget, gondoltunk a fogára, most jöttek ki a szemfogai, de túl hosszú időszaknak tűnik ez az 5 hét.
Kérném segítségét, mi lehet az oka ennek? Ha kérdezzük, azt mondja, nem fáj semmije. Hova lehetne fordulni ilyen problémával? Érdemes ezzel komolyabban foglalkozni vagy várjunk, amíg kinövi?
Segítségét előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence   InforMed | Seprődi, B.
Lehetséges, hogy az éjszakai felriadásokat valamiféle fájdalom okozza, de ez ellen szól, hogy csak éjjel észlelik a sírást, hogy a gyermek tagadja a fájdalmat, és hogy öt hete tart a történet. Valószínűbb, hogy a kicsi inkább éjszakai gondoskodásra vágyik, esetleg fél egyedül.
Nem lehet biztosra mondani az interneten át, hogy a gyermeknek nincs fájdalma, de a történet alapján azt tartom valószínűbbnek, hogy csak valamilyen éjszakai élményt, ijedtséget kell lelkileg feldolgozni, ezután megszűnnek a felriadások.
2007-10-28 20:47:44
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop