Hepatitis C sok kérdéssel

Kérdés:  Hepatitis C vírusfertőzéssel kezelnek - Ribavirin, interferon - heti 1 injekció, és Copegus 200, most 5 tabletta. 12 hét után 28 a vírusszám. A kezelés során semmi komolyabb tünetem nem volt. Lázas nem voltam, de belső láz létezik? Az ajkaim kiszáradnak, a szám szárad, egyre nehezebben tudok tanítani. A hasamon már tojás nagyságú kitüremlés van, a hangom 2 hanggal mélyebb lett, néha nem bírok beszélni, sokáig fájt a torkom, alig bírtam nyelni. Fül-orr-gége szakember azt mondta, ismeretlen eredet fertőzés, és nyaki sérv (mivel nehezen bírom tartani a fejem). Lefogytam 13 kilót a kezelés alatt (tudatos kalóriaszegény életmód - kefir, egy zsömle, egy alma egy nap és sok-sok ásványvíz). Pajzsmirigy-alulműködéssel kezelnek 30 éve, de a kezelőorvosom csak az én kérésemre vett a múlt héten vért hormonszint megállapítására.
A kezelésem elején a legjobb erőmben volta - életvidám, erős, boldog nő. Most egy gyenge, szomorú és abszolút bizonytalan és bizalmatlan nő vagyok, nem tudom, mit tesz velem ez a kezelés, mi várható, egyáltalán volt-e értelme ezt elkezdeni? A havi vizsgálathoz nem tartozik, hogy a beteg problémáit ott helyben kezeljék szakorvosok? Nekem minden bajommal az illetékes területi kórházba kell mennem, ahol viszont nem tudják, hogy mi a betegségem (az orvosom azt javasolta, ne mondjam el(?)). Nincs menstruációm, de most fájdalmas vérzésem volt, mentem az ügyeletre, ahol egészségügyi kaparást javasoltak. Az ultrahangon csak a méhemet nézte a hölgy, a petevezeték melletti nagy kitüremlést nem volt hajlandó megvizsgálni. A kezelés okozhatja a nőgyógyászati panaszt? Merjek menni küretre? Az altatóorvosnak nem mondtam meg a betegségem, sem a kapott gyógyszereket. Várom a 24 hét eredményét.
Szabad volt elkezdeni a kezelést, ha kezdődő májzsugort állapítottak meg a biopszia után? A harmadik hónap végén a doktor úr azt kérdezte, gondoltam-e arra, hogy abbahagyom? Ezt nekem kell eldönteni? Ha nincs értelme folytatni, miért nem mondja meg konkrétan?
Tudom, túl sok a kérdés, de kérem, tiszteljen meg válaszával. Időpontot már kértem Önhöz, de addig is jó lenne valami biztatást kapni.

| hepatitis C
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(májusi)   InforMed

Nőgyógyászati problémájának megítéléséhez kevés adat áll rendelkezésre, így ebbe beleszólni nem tudok.
A mellékhatások tekintetében azzal tudom vigasztalni, hogy a kezelés elhagyásakor az összes mellékhatás meg fog szűnni és panaszai rendeződni fognak.
A szabályok szerint kezdődő májzsugorral a kezelés még végezhető.
A kezelés 6. hónapjában újabb vírusvizsgálatot végeznek. Ha ennek eredménye negatív, a kezelést érdemes folytatni; viszont ha a vérében még ekkor vírus található, a kezelést el kell hagyni.

Kapcsolódó cikkek az Idült májgyulladás rovatban olvashatók.

2009-05-18 00:07:29
| hepatitis C
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop