Hepatitisz B vagy C?

Kérdés:  1973-ban colitis ulcerosa kapcsán vért kaptam, majd 3 hónapon belül besárgultam. A diagnózis szerint, transzfúzió által fertőződtem. 3-5 év múlva egészséges gyerekeket szültem. A colitis miatt is évek óta járok ellenőrzésre (vérvétel is). A diétát mindig betartottam. Rossz eredményeim nem voltak. Utoljára 2005-ben végeztek vérvizsgálatot, amikor az eredményeim a következők voltak: HBsAG neg. HBcAT kim ELISA-val poz. HAV IgM-AT " neg. HAV AT " poz. HCV AT " neg. EBV-VCA IgM-AT neg. EBV-VCA IgG-AT poz. CMV IgM-AT neg. CMV IgG-AT poz.
Fertőző vagyok, vagy csak vírushordozó? Kell a májeredmények miatt további vizsgálatokat végezni? Létezik, hogy valamelyik gyerekem általam a vírust örökölte?

| hepatitis C
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(márciusi)   InforMed

A leírt eredmények sem vírusfertőzésre, sem vírushordozásra nem utalnak. A HBcAT ELISA-val pozitív korábban átvészelt (gyógyult) fertőzésre utal leginkább; ennek részletesebb szerológiai tisztázása indokolt, továbbá gyermekeinek vizsgálata is szükséges. Ezen vizsgálatok elvégzéséhez keressen fel hepatológiai szakrendelőt. A rendelők listáját megtalálja a www.majmoly.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek a Heveny vírusos májgyulladás rovatban olvashatók.

2009-08-07 10:57:49
| hepatitis C

A tetoválás növeli a hepatitis C kockázatát

A tetovált emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a hepatitis C vírusával (HCV), mint azok, akiknek testét nem díszíti tetoválás.


Vírusirtás: Minél előbb, annál jobb

A hepatitis C fertőzést régen sok érintett megbélyegzésként élte meg. Egyre többen tudják, hogy nem tehetnek a fertőzésről, de tehetnek azért, hogy vírusmentesek legyenek.


A kávé nem árt, sőt

Napi három csésze kávé kedvező hatással lehet a májbetegek állapotára - állapította meg egy ausztrál tanulmány.


A társbetegségek "karbantartása" a hepatitis C antivirális kezelése alatt

A krónikus C hepatitissel fertőzött betegek életkora fokozatosan emelkedik. A transzfúziók biztonságosak, új fertőzés elsősorban a kábítószer-élvezőkben alakul ki. A korábbi transzfúziós eredetű hepatitises betegek többnyire 50 éven felüliek. Ezeknek a személyeknek nem csak a hepatitis C az egyetlen betegsége.


Hepatitis C - a terápián túl

A krónikus C vírus hepatitises betegek számára a vírusellenes kezelés hozhat gyógyulást. Általános állapotukon azonban mind a kezelés előtt, mind alatta, mind a sajnálatosan előforduló sikertelen kezelés után lényegesen javíthat az egészséges életmód. Ennek fontos része a májkárosító szerek kerülése, a kiegyensúlyozott étrend és a pihenés és aktivitás megfelelő egyensúlya.


Web Design & Development Prowebshop