Hormonproblémák, PCOS?

Kérdés: Párommal 1,5 éve szeretnénk kisbabát. Néhány hónap sikertelenség után nőgyógyászhoz fordultam. Hormonvizsgálat során antiovulatios ciklust állapított meg. Ez után 3 hónapig, majd újabb 2 hónapig Clostylbegytet szedtem, és többször kaptam Choragont is.
Ekkor olvastam a PCOS-ról, és felkerestem egy endokrinológus szakembert.
A terheléses cukorvizsgálat eredménye: TSH 4,25 mIU/l, Prolactin 501,8 mIU/l, tesztoszteron 2,06 nmol/l, glusose 0 perc 4,69, 120 perc 5,42, insulin 0 perc 6,33, 120 perc 67,08. Súly normális (170 cm, 60 kg), bőr és haj problémás, kóros szőrnövekedés nincs. Az orvos súlyos inzulinrezisztenciát és pajzsmirigy alulműködést állapított meg, 50 mg thyroxin és 3x500 mg Metformin szedését javasolta.
A pajzsmirigy alulműködés további vizsgálata javasolt? Ha igen, hol, milyen vizsgálat? Tapintás eredménye: mko. lebenye mérs. nagyobb, mirigyes, göbmentes, nem érzékeny. A metformin szedése nem káros terhesség esetén? Milyen hosszú ideig szedhető a gyógyszer? Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2008 ;13(júliusi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Forduljon belgyógyász-endokrinológushoz alapos kivizsgálás és a kezelés kézbevétele ügyében, mert a leírtakból arra következtetek, hogy teherbeesését akadályozó, de attól függetlenül is hosszas, életmódi változtatásokat és gyógyszerszedést is tartalmazó belgyógyászati jellegű kezelésre van szüksége (pajzsmirigybetegség és policisztás ovárium szindróma, valószínűleg mindkettő). Terhességre ugyanis csak teljesen egészséges állapotban célszerű vállalkozni. A peteérlelő hormonális beavatkozások idő előttiek egyelőre e tekintetben. Tanulmányozza a pcos-szindroma.hu weboldalt!
2008-07-09 11:14:24
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop