Hormonzavar?

Kérdés: Előre is elnézést kérek a nagy terjedelmű levélért, de úgy gondoltam, minden fontos lehet.
20 éves nő vagyok. Már gyermekkoromban is erősebb szőrzet volt a lábamon, karomon (anyukámnak is ilyen), később 13-14 éves koromban erősebb szőrzet jelent meg a hasamon, combomon tovább erősödött, megjelent az arcomon kétoldalt, államon (bár ez gyengébb, halványabb), derekamon, mellkasomon. Az arcomon egyre több mitesszer lett, olyan helyeken is, ahol eddig nem volt (ez a mai napig tart), ezek gyakran begyulladnak, pattanás lesz belőlük.
14-15 éves koromban a bőrgyógyász a pattanásokra Dalacin C antibiotikumot írt fel, amit 1-1,5 évig szedtem - mire a gyógyszerész figyelmeztetett, hogy nagyon erős, és tönkreteszi a bélflórát az ilyen hosszadalmas kúra.
16 éves koromban Diane35 nevű fogamzásgátlót kaptam erre a bőrproblémára - de akkor nem végeztek semmilyen hormonszint mérést. Ezt 1 évig szedtem - nem használt. Mostani, további panaszaim a gyógyszer abbahagyása után, 17 évesen kezdődtek: elkezdett erősen hullani a hajam, a színe elsötétedett, fénytelen lett. Szintén bőrgyógyász írt rá sampont, amitől javult, de a mai napig hullik. További panaszaim: egyre több anyajegy jelenik meg a bőrömön, erős migrénes fejfájásom volt 1-2 éve, amit ideggyógyász kivizsgált - nem talált semmit, MR-en sem láttak elváltozást. Írt egy gyógyszerkúrát, amit mára elhagytam, már nem jelentkezik olyan erős migrén.
Az utóbbi 1 évben lefogytam 56 kg-ról 44-re, annak ellenére, hogy jobb az étvágyam, mint valaha, alvászavarban szenvedek, nappal fáradt vagyok, nem tudok teljesíteni, a tanulás nehezen megy (régen nagyon könnyen megjegyeztem mindent). De ami a leginkább aggaszt, hogy erős ízületi fájdalmat éreztem pár hónapja, és a lábujjaim is határozottan nagyobbnak, vaskosabbnak tűnnek.
Vannak eredményeim:
- TSH: 3,61 mIU/l,
- LH: 10,33 IU/l,
- FSH: 3,75 IU/l,
- Totál Tesztoszteron: 1,64 nmol/l,
- Prolaktin: 512,90 mIU/l,
- Progeszteron: 3,55 nmol/l.
A vérvétel a menstruációm végétől számítva a 10. napon történt. A prolaktin magas lett. A progeszteronról mi a véleménye? Mert a luteális érték 5,3-86 nm/l-ig van megadva. PCO nem igazolódott UH alapján. Jelenleg a következő eredményekre várok: máj-vesefunkciók, vc, inzulin, TSH, FT4, FSH, LH, PRL, kortizol, ACTH, tesztoszteron, DHEA-S, 17-OHP, tTG IgA ell AT, totál IgA, lipid profil. Hirsutismusra 20-as értéket számoltak.
Ön szerint, milyen estleges problémák merülhetnek fel? Engem legjobban aggaszt az ízületi fájdalom/ízület megnagyobbodása - sajnos ezt nem említettem az orvosomnak.
Ehhez még annyi, hogy 15,5 éves korom körül az arcvonásaimon változást vettem észre, a szemem alatti és feletti részen mintha nőtt volna a csont, sokkal másabb lett, negatív értelemben.
Ön szerint, lehet ez növekedési hormon probléma (bár csak 168 cm vagyok, és abban az időszakban nem is nagyon nőttem már)? Arra sajnos nem emlékszem pontosan, hogy a Diane-t akkor szedtem-e már, vagy csak később. Érdemes külön növekedési hormont nézni, vagy ez a következő eredményből kiderül? Vagy valamelyik hormonszint megváltozása miatt történt az arcvonások terén is változás? Lehetséges ez? A gyógyszerek esetleg rontottak valamit a helyzeten, hogy most ennyi problémám van? Érdemes őket megemlíteni a kezelőorvosomnak?
Nagyon abszurd dolgok ezek, nekem csak tippjeim vannak - gondolom, sokszor butaság, amire gondolok. (Én is egészségügyben tanulok, de ezeket a dolgokat nem tudom összerakni).
Nagyon várom a válaszát!

PCOS | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(júniusi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Olvassa el https://polycystov.extra.hu weboldalamat, ott igen sok információt kap hasonló hormonális problémák kivizsgálásáról, kezeléséről. A hormonvizsgálatokat a menzesz ELSŐ napjától számított 3-6. nap között kell végezni, mert a megadottak már tükrözhetik a félidős változásokat is, tehát e szempontból értékelhetetlenek stb.
Belgyógyász-endokrinológus vizsgálja ki rendesen. Fejfájós, migrénes személy ne szedjen hormonális fogamzásgátlót, ami pláne az anyajegyeket is szaporíthatja.

Kapcsolódó cikkek a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2009-07-02 00:02:02
| PCOS
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop