Hepatitis C

Kérdés:  Hepatitis C-vel fertőzött ember szexuális utón átadhatja a vírust (férfi nőnek)? Az esetleg születendő gyermek fertőzött, vagy hordozója lesz?
Válaszát előre is köszönöm!

| hepatitis, hepatitisz, májgyulladás
| Horváth, G.; Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  Igen, bár az esélye viszonylag csekély.
A hepatitis C vírus (HCV) a fertőzött ember vérében található. Ép bőrön, ép nyálkahártyán nem jut át. A véradók szűrésének bevezetése előtt (Magyarországon 1992. szeptember) előfordulhatott a vérátömlesztéssel, vagy vérkészítménnyel történő átvitel. Azóta ilyen módon fertőzés gyakorlatilag nem fordul elő. Terjedése (fertőzött vérrel) szennyezett eszközzel okozott sérülés útján történhet. Ebbe az injekciós tűtől kezdve (leggyakrabban intravénás droghasználók közös tűhasználata során, illetve az egészségügyi dolgozók esetében munkavégzés közben véletlen - a használt vérvételi vagy injekciós tűvel megszúrja magát - tűszúrásos baleset kapcsán), a közös körömolló-, fogkefe-, borotva használaton át, a testékszerek ("piercing") behelyezésén, illetve pl. barátnők közötti cserélgetésén keresztül a tetoválásig (általában, legalábbis jobb helyeken, a tetováláshoz mindenkinél külön tűt használnak, de előfordulhat, hogy a festék "közös") sok minden beletartozik. Átvitele szexuális úton is lehetséges, bár ritka (a manapság egyre divatosabb nyelvbe és/vagy nemi szervekbe behelyezett testékszerek az esélyt növelik!).
A gyermeket az anya fertőzheti meg a szülés során, ennek a valószínűsége szerencsére viszonylag kicsi, kevesebb, mint 5%.

Kapcsolódó cikkek a Májgyulladás rovatban olvashatók.

2011-02-04 20:52:15
| hepatitis, hepatitisz, májgyulladás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop