Magas triglicerid és koleszterin érték

Kérdés:  Máj véna portae thrombosisom lett egy évvel ezelőtt. Elzáródott a májam jobb oldali gyűjtőere és részlegesen a bal oldali gyűjtőér is. Orvosi tanácsra Syncumart kezdtem szedni, hogy esetleg meginduljon az áramlás.
Közben vizsgálatokra jártam, ahol az okot nem tudták megállapítani, de valószínűsítették, hogy az előzőekben évekig együttesen szedett Lipidil, Zocor és Ezetrol is okozhatta a trombózist. Elhagytam az összes gyógyszert, kivéve a vérhígítót, mivel azt mondták, hogy a máj a méregtelenítő szerv és így jobb lenne nem szedni semmit. Még nem tisztult ki a jobb oldali gyűjtőér, de a közben kialakult új megkerülő erek hatására minden jól működik, a laborértékek jók, kivéve a Triglicerid 5,05 és a Koleszterin 7,56. Nem eszem zsírosat, próbálok az étkezésre figyelni, ezek az értékek mégis növekednek. Gyógyszert nem szeretnék szedni. Mit tegyek? Milyen kezelést javasol?

| súlyfelesleg, elhízás, diéta, súlyfelesleg
| Horváth, G.; Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2012 ;17(márciusi)   InforMed

Válasz:  \\"Vérzsír\\" eltérések (magas koleszterin és triglyrerid szint) hátterében általában és elsősorban testsúlyfelesleg áll. Ennek megfelelően - általában - a kezelés első lépésben az optimális testsúly elérése (ennek meghatározása a testtömeg index - BMI = testtömeg osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével - segítségével lehetséges).
A konkrét esetben érdemi tanácsot adni nem tudok - sok egyéb adat mellett például a testsúlyát, testmagasságát sem ismerem -, de javaslom, forduljon a háziorvosához. A magas koleszterin és/vagy triglycerid szint kezelése (diétás, vagy szükség esetén gyógyszeres) háziorvosi kompetencia. Speciális esetekben, ha ezt a háziorvos szükségesnek tartja, ún. lipid ambulanciára küldheti a beteget konzíliumba.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2012-03-28 07:53:27
| súlyfelesleg, elhízás, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop