GOT, GPT, GGT

Kérdés:  A legutóbbi vérvételi eredményemben a GOT: 52, a GPT: 78, a GGT: 68 volt. Tehát a megengedettnél magasabb. 10 éve szedek vérnyomáscsökkentőket, régebben Renitecet és Betalocot szedtem. 2 éve váltottam, addig rendben voltak az említett leletek.
Most MetoprololZhexal 50 mg-ot és Co-enalapril-ratiopharmot szedek, valamint szintén 2 éve kezdtem el szedni orvosi tanácsra az ATORIS 20 mg nevű gyógyszert kissé magas koleszterin ellen.
Súlyos probléma a GOT, GPT és GGT megengedettnél magasabb értéke? Okozhatja valamelyik gyógyszer? Okozhatja a néha jelentkező gyomorfájásomat, egészen fent, közvetlenül a bordák alatt, attól függően, hogy mit eszek? 52 éves férfi vagyok, alkoholt csak nagyon keveset fogyasztok.
Válaszát előre is köszönöm!

máj, hepatológia, hepatitis | Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2010 ;15(decemberi)   InforMed | Horváth, G.
Válasz:  A leírt májenzim emelkedések hátterében sok ok (pl. "zsírmáj", krónikus vírushepatitisz, autoimmun májbetegségek, stb.) állhat. Valóban okozhatja gyógyszer is, ha erről van szó, a felsorolt gyógyszerek közül legvalószínűbb az Atoris szerepe.
Könnyen lehet azonban, hogy éppen a zsíranyagcsere-zavar (magas koleszterin és/vagy triglycerid szint) - amely miatt az Atoris szedését javasolták -, következteében kialakult "zsírmáj" felelős a laboreltérésekért.
Gyomorfájását szinte biztosan nem ez okozza.
Az a kérdés, hogy a leírt értékek súlyos problémát jelentenek-e, csak annak ismeretében válaszolható meg, hogy mi okozza azokat.
A "vérzsírcsökkentő" statinok (az Atoris ilyen) által okozott, a normál érték 2-3-szorosát meg nem haladó enzimemelkedés nem súlyos, még a gyógyszer elhagyását sem feltétlenül indokolja.
De ha pl. krónikus hepatitis C vagy B vírus fertőzés áll a háttérben, akkor ugyanezek az értékek a mielőbbi kezelés egyértelmű indikációját jelentik.
Feltétlenül tisztázandó tehát, mi okozza a leírt eltéréseket. Javaslom, e célból keresse fel a területileg illetékes hepatológiai (májbeteg) szakrendelést! (www.majambulancia.hu/centrumok)

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-12-16 23:39:25
| máj, hepatológia, hepatitis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop