Hepatitis C fertőződés

Kérdés:  Édesapám hepatitis C fertőzött 8 éve. Többször kapott már kezelést, de sajnos nem segített jelentősen. Ebből gondolom, hogy a b1 genotípussal fertőzött.
Ez a genotípus gyógyul spontán? Ha idejében észlelik, segít a kezelés? Igyekszünk mindenre figyelni, de kétségeim vannak, hogy szúnyog terjesztheti-e ezt a betegséget? Nem élünk egy háztartásban, de napi kapcsolatban vagyunk.
Nekem van két kisgyermekem, akik sokat vannak a nagyszülőknél. Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségek lennének a gyermekek szűrésére, és hogy a célzottan vett vérvizsgálatot lehet-e TB-re kérni, vagy fizetni kell érte, ha szeretném megcsináltatni (kb. mennyibe kerülne)?
Olvastam egy új kombinált kezelésről Amerikában. Ez a szer mikor jut el hozzánk? Beszerezhető külföldről?
Válaszát előre is köszönöm!

| májgyulladás, vírushordozás, védőoltás, hepatitis B, HBV, HCV
| Horváth, G.; Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2011 ;16(májusi)   InforMed

Válasz:  Európa nagy részén, és Magyarországon is a HCV fertőzöttek 96-98%-a az 1-es genotypussal fertőzött, ezen belül is gyakoribb az 1b genotypus. Valóban ez a kezelésre legrosszabbul reagáló altípusa a hepatitis C vírusnak. E legrosszabbul reagáló (1-es) genotypus esetében is a betegek kb. 40-50%-át végleg és teljesen meg tudjuk gyógyítani. (A 2-es és 3-as genotyussal fertőzött esetek 80-90%-a gyógyul a pegylált interferon + riubavirin kezelésre.). Sok tényezőtől függ, hogy mely esetekben hoz a kezelés teljes gyógyulást, ezek egyike - de nem a legfontosabb -, hogy minél korábban kerüljön a betegség felismerésre.
A krónikus HCV fertőzés - függetlenül attól, hogy melyik genotypusról van szó, egészen ritka, kivételes esetektől eltekintve - spontán nem gyógyul.
Szúnyog nem terjeszti a HCV fertőzést.
A HCV a fertőzött ember vérében van, és ép bőrön, ép nyálkahártyán nem jut át, így hétköznapi érintkezés útján nem terjed. Ehhez fertőzött (a fertőzött ember vérével szennyezett) eszközzel okozott (bőr- vagy nyálkahártya-) sérülés kell (pl.: közös körömolló-, borotva- vagy fogkefe használat, testékszerek egymás közti cseréje, közös tűhasználat intravénás drogfogyasztóknál, stb., és átvihető - bár csekély valószínűséggel - szexuális úton is).
A fertőződés vizsgálatának első lépése a hepatitis C vírus elleni antitest (anti-HCV) vizsgálata. Elvégzése májbetegség gyanúja, vagy fertőződés alapos gyanúja esetén diagnosztikus vizsgálatnak minősül, mely OEP finanszírozott. Szűrővizsgálat esetén OEP finanszírozása nincs, költsége - vizsgálóhelytől függően - kb 1.700-2.000.- HUF.
E hónapban - 2011 májusában - várjuk, hogy az ún. hármas kombinációhoz használandó új gyógyszereket (két ilyen készítmény van: boceprevir és telaprevir) törzskönyvezzék (eddig csak klinikai vizsgálatokban voltak elérhetőek, nemcsak az USA-ban, de Európában is) az USA-ban, és gyakorlatilag ezzel egyidőben az Európai Unióban is. Ennek megtörténte után a hármas kombináció (pegylált interferon + ribavirin + boceprevir vagy telaprevir) Magyarországon is adható lesz, itt a nagy kérdés, hogy mikor-, és milyen lesz a tb (OEP) finanszírozása. Az új gyógyszerekkel kiegészített terápia sokkal hatékonyabb, ugyanakkor még sokkal drágább is lesz, és sajnos több mellékhatása is lesz.
Jelenleg is több más "harmadik" szerként adandó, ígéretes "gyógyszerjelölt" molekula klinikai kipróbálása zajlik második, illetve harmadik fázisú klinikai vizsgálatokban - Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkek a Heveny vírusos májgyulladás rovatban olvashatók.

2011-05-11 00:19:53
| májgyulladás, vírushordozás, védőoltás, vírushordozás, hepatitis B, HBV, HCV
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop