Tisztázatlan hepatitisz B kérdések

Kérdés:  A hepatitisz B-vel kapcsolatban kérdeznék
Az interneten azt olvastam, hogy 90-95% meggyógyul (felnőttek esetében). Ez teljes gyógyulást jelent? Nem tér vissza a vírus a DNS-ből? Később nem alakul ki májrák?
Ha az 5%-ba esik az ember, és nem gyógyul meg, akkor élete végéig gyógyszereket kell szednie? Lehet ezzel teljes életet élni (úgy értem átlag életkort megélni)?
Két hete voltunk Ankarában (Törökország) és ott egy esés során megsérült a lábam, vérzett is. A helyiek gyorsan segítségemre siettek és kimosták a sebet és raktapaszt tettek rá (pincérek). Akkor még nem jutott eszembe, hogy ez rossz is lehet, de egy cikk beültette bennem a félelmet - kaphatok ettől hepatitisz B fertőzést? Állítólag Törökországban elterjedtebb.
Mikor van értelme elmenni egy szűrésre? Úgy tudom, különösen sokáig lappang a vírus.
Köszönettel!

| májgyulladás, hepatitis B, HBV
| Horváth, G.; Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2015 ;20(júniusi)   InforMed

Válasz:  A korábban átvészelt, klinikailag gyógyult hepatitis B vírus (HBV) fertőzés az esetek kis részében "kiújulhat” (reaktiválódhat) olyan betegek esetében, akiknek az immunrendszere súlyosan károsodott.
Ez utóbbit okozhatja betegség (pl. az AIDS), vagy bizonyos súlyos betegségek esetében alkalmazott kezelés, mint pl. daganatok kemoterápiája, autoimmun betegségek kezelése, bizonyos betegségek (gyulladásos bélbetegség, reumatoid arthritis, psoriasis stb.) úgynevezett biológiai terápiája, vagy pl. szervátültetés után alkalmazott immunszuppresszív kezelés. Ez a reaktiváció megelőzhető gyógyszeres kezeléssel, emiatt az ilyen betegségben szenvedő, vagy az ilyen kezelés előtt álló betegek esetében a szakmai előírásoknak megfelelően meg kell, történjen a HBV markerek előzetes vizsgálata, és ha ennek alapján szükséges, hepatológiai konzíliuma, és itt, ha kell, megkezdik a megfelelő gyógyszeres kezelést, mely megakadályozza a HBV fertőzés reaktiválódását.
Az Ön által leírt esetben a fertőződés esélye igen csekély. A feltételezett expozíció után néhány héttel, laboratóriumi vizsgálattal már igazolható az esetleges fertőzés.

Kapcsolódó cikkek a Heveny vírusos májgyulladás rovatban olvashatók.

2015-06-29 10:15:51
| májgyulladás, hepatitis B, HBV
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop