Térd kattogása

Kérdés:  Fiam 29 éves. Rendszeresen kerékpározik - kb. 1,5 éve kezdett kattogni a bal térde. Nem vizes, néha fáj is neki. Fizikoterápiára, gyógytornára járt eddig.
Ultrahangon vizsgálták, negatív eredménnyel. Elküldte orvosa gócvizsgálatra, ahol a fül-orr-gégész mandula kivételt javasolt. Nincs gondja a mandulájával, kb. egyszer, ha fáj neki 1 éven belül. A vérlabor eredményben kicsi eltérést mutat az AST értéke: 261. Ebből gondolná, hogy a kattogást a mandula okozza és műtétre utalta orvosa.
Nem tudom, hogy jó döntés-e ez? Hyaluront szed évek óta. Inkább további vizsgálatot szeretett volna a doktor úrnál kérni, de csak a mandulaműtét után küldené MRI-re, ha a gondja még jelentkezne.
Önnek mi a véleménye, én szeretném, ha megmaradna a mandulája a fiamnak. A fül-orr-gégész nem csinált tenyészetet, nem gennyes, csak a véreredménye miatt döntött így.
Köszönöm válaszát!

| térdfájdalom, Térdízület, porckopás
| Ladóczky-Hulló, D.; Az Orvos válaszol - Dr. Hulló Daniella 2015 ;20(júliusi)   InforMed

Válasz:  Az AST szint emelkedése csak annyit jelent, hogy átesett bakteriális fertőzésen. A mandula állapota dönti el, hogy ki kell-e venni. Ezt fül-orr-gégész szakorvos szokta eldönteni.
A térdben sok olyan betegség is előfordul, amely nem gyulladásos eredetű. Porc- és szalagsérülés, meniscus szakadás mechanikai károsodás, korábbi baleset, gyermekkori elfelejtett esés, sportolás következménye is lehet. Érdemes ortopéd szakorvos véleményét kérni: Az MRI-vizsgálat részletes képet ad a térdízületről. Olyan elváltozások is láthatóvá válhatnak, amelyet az ultrahang nem tud kimutatni.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2015-08-24 19:39:14
| térdfájdalom, térdízület, porckopás