Arthrosis

Kérdés:  Tisztelt Doktornő! Egy hónapja bal lábamban és ágyékomban iszonyú fájdalmat érzek terhelés hatására. Sántítva tudok csak járni. Csípőröntgenen illetve natív CT vizsgálaton túl vagyok, mely megállapította a kisizületi arthrosist. Bármilyen gyógyszert és injekciót kapok, a fájdalmam nem múlik. Korom 45 év. Gyógytorna és fizikoterápia is szóba került. Gondolom most az következik. Teljesen kétségbe vagyok esve. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel

| artrózis
| Hulló, D.; Az Orvos válaszol - Dr. Hulló Daniella 2019 ;25(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Az arthrosis egy teljesen élettani jelenség, mindenkivel bekövetkezik az a folyamat, hogy a terhelésnek kitett végtagi ízületek porcrétege elvékonyodik, elkopik. Az ízület alakja megváltozik, törmelékek lehetnek benne, meszes felrakódások nőhetnek, az ízületben kevesebb hely marad, kevesebb " kenőfolyadék" termelődik. Ezért az ízület terhelése fájdalmas. A kialakuló elváltozások helyben gyulladást is kiválthatnak, ezért az ízület be is dagadhat. A kezelést kezdetben konzervatívan szokták alkalmazni ( gyógyszer: tabletta, injekció..., fiziotherápia, gyógytorna), később műtéti úton (arthroscopia, protézis beültetés stb.). A kopási folyamat sebességét öröklött tényezők és az életmód (sport, sérülés) is befolyásolja. A végtag izomzatának karbantartása nagyon fontos, ezért a gyógytorna nem elhanyagolható a kezelés lépései között.

2019-04-30 18:30:22
| artrózis

„Reuma”

Megdagadt ízületek, deformálódott ujjak, gerinc- és csípőpanaszok, fájdalom a térdben, ínhüvelygyulladás - a mozgásrendszerrel kapcsolatos fájdalmakkal rengetegen küszködnek.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Gyógytorna térdízületi kopás esetén

Az artrózis lényege az ízületi porc roncsolódása. Nagyon gyakori kórkép, az emberek 10-20 százalékát érinti. Az életkor előrehaladtával előfordulása nő, de nem csak az idős emberek betegsége.


Berozsdásodott ízületek

Reuma, artrózis, köszvény - amennyire különbözőek és változatosak ezeknek a betegségeknek a kórképei, annyira hasonlóak a tünetek: gyötrő fájdalom az ízületekben.


Degeneratív porckopás: az artrózis

Az artrózis a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, melynek következtében a csontot borító porc elvékonyodik, „kopik”, „elfajul”. Nagyon gyakori betegség: a lakosság 20-25 százalékát érinti.


Web Design & Development Prowebshop