Derékfájás

Kérdés:  44 éves férfi vagyok. 17 éves koromban egy nyár alatt 23 cm-t nőttem, azóta fáj a derekam sok állás, ülés, fekvés után. Pár hónapja segítek egy építkezésen (öcsémnek) és kb. 1 hete teljesen”beállt” a derekam, Rheumon injekciókat kaptam, majd CT-re küldtek. A lelet a köv.: "L3-as csigolyatest felső ventrális peremének csontmagja külön áll, mindegyik lumbális csigolya peremén ostophyták képződtek, L2/L3, L3/L4 ,L5/S1-es discus elvékonyodott és protrudált. Alsó háti discusban egy-egy degeneratív gázgyülem van.”
Az orvos tornát, masszázst, fürdőt ajánlott és hogy ne emeljek nehezet, és váltsak munkakört.
Ez csak tüneti kezelés, mit lehetne tenni az állandó fájdalom ellen? Fizikai munkát végzek, tényleg kellene váltanom? Mennyire jó vagy rossz ez a CT lelet, magyarázza az állandó derékfájást?

| derékfájás, porckorong sérv, gerincsérv
| Ladóczky-Hulló, D.; Az Orvos válaszol - Dr. Hulló Daniella 2017 ;22(májusi)   InforMed

Válasz:  Ezek az elváltozások, amelyeket a CT leírt, javulni nem fognak. A terhelés hatására csak tovább romlik a porckorongok állapota.
A fájdalom nem a csigolyák szerkezetén múlik, hanem a körülötte lévő lágyabb szövetek, izmok, idegek állapotától függ, hogy mit érez. A fizikai munka nem erősíti a gerinc körüli tartóizmokat, ezért, ha ezt szeretné folytatni, célzottan erősíteni kell őket.
A fizioterápia néhány hétre enyhíti a fájdalmat, érdemes rendszeresen olyan tevékenységet végezni, amely a gerinc körüli szöveteket regenerálja (úszás, jóga, gyógytorna, masszírozás...)

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok és az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatokban olvashatók.

2017-06-25 02:23:19
| derékfájás, porckorong sérv, gerincsérv
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop