Rheumatoid arthritis és terhesség

Kérdés:  Nemrég derült ki, hogy autoimmun betegségem van (Rheumatoid arthritits), amire a basist terápiát azért nem alkalmazzák, mert gátolja a teherbeesést. Azt mondta az orvos, erre a betegségre ideiglenes gyógyszer a terhesség, ami sajnos egy év próbálkozás után még mindig nem sikerült.
A siker érdekében a reumatológusom gyenge dózisú szteroidot írt fel (Medrol 4 mg), ami alacsony aktivitásom miatt is jól jön (lefogytam 48 kg-ra), és azt mondta, ez gyorsítja a teherbeesést is.
3 hónap múlva kell visszamennem kontrollra. Kedvesen hozzátette, addigra teli hassal érkezzek.
Ilyen gyenge szteroid mellett tényleg vállalhatok babát? Tényleg segíti a termékenységet? Ha összejön, el lehet hagyni a szteroidot? Lehet egészséges babám? A nőgyógyászom azt mondta, amíg szedem, addig ne essek teherbe, de hát pont ezért kaptam, mert amúgy nem lenne indokolt.
Válaszát előre is köszönöm!

| ízületi gyulladás, RA, reumatoid artritisz, sokízületi gyulladás
| Ladóczky-Hulló, D.; Az Orvos válaszol - Dr. Hulló Daniella 2016 ;21(februári)   InforMed

Válasz:  Tisztelt Kérdező! A rheumatoid arthritis gyulladással járó kórkép, amely az egész szervezetet érinti. Nem csak az ízületekben zajlik a folyamat, hanem a test többi részében.
A tapasztalat az, hogy amíg aktív a folyamat, nehezebben fogan meg a baba is. Ezért érdemes szteroid kezeléssel lecsökkenteni a gyulladást (gyanítom, hogy a 4 mg Medrol kevés lesz hozzá), majd kis dózisú Medrol mellett a terhesség szoros kontroll mellett kihordható.
Bázisterápiát nem szoktunk a tervezett terhesség előtt adni, mivel a legtöbb gyógyszer a magzatra veszélyes. Kivétel a Delagil, amelyet többen biztonságosan szedtek a terhesség és a szoptatás ideje alatt, következmények nélkül.
A hormonális változások általában a terhesség ideje alatt pozitívan befolyásolják a betegséget. De a szülés után általában meg kell emelni a szteroid adagját.
Forduljon olyan szakemberekhez, akiknek tapasztalata van autoimmun betegség és terhesség együttes fennállásával. Mivel ezek ritka esetek, érdemes egyetemi centrumot felkeresni, ahol ez mindennapi esetnek számít, és tájékozott szakemberek kezébe kerül.

Kapcsolódó cikkek az Ízületi és kötőszöveti betegségek (SLE, fibromyalgia, RA) rovatban olvashatók.

2016-04-01 22:15:36
| ízületi gyulladás, RA, reumatoid artritisz, sokízületi gyulladás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop