Tanács

Kérdés:  Tisztelt doktornő! Tanácsát szeretném kérni. Édesanyám 67 éves, decemberben bekerült korházba, mert összecsuklott az utcán, kiderült, hogy több csigolyája beroppant. Ezután feltöltötték neki, volt csontsűrűség vizsgálaton, ami a korához képest jó, szövettani vizsgálat negatív. Ennek ellenére újabb csigolyája megint beroppant, a sebész orvos nem tudja megmondani, mi oka lehet. Kedves doktornő ön tud-e tanácsot adni, mi lehet az oka ezeknek a töréseknek, esetleg valamilyen módot hogyan tudnék édesanyámnak segíteni. Köszönettel.

| csigolyatörés, csontritkulás
| Hulló, D.; Az Orvos válaszol - Dr. Hulló Daniella 2019 ;25(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A csigolyák csontsűrűségének mérésére a DEXA vizsgálat alkalmas. Nem csak a mért értéktől függ, hogy összeroppan-e a csigolya. A csigolyák általában csontritkulás miatt szoktak összeroppanni. Az egymás melletti csigolyák szerkezete nagyon hasonló, ezért ha már egy csigolya összeroppan, nagy a valószínűsége annak, hogy hamarosan egy másikkal is az történek. Az Önök esetében a legfontosabb kérdés, miért alakult ki a csontritkulás 67 éves korra, ki lesz az az orvos, aki elindítja a kezelést, melyik gyógyszerrel. Endokrinológus, reumatológus vagy nőgyógyász szakorvost válasszon gondozó orvosnak, mert évekig tartó gyógyszeres kezelést igényel, rendszeres vizsgálatokkal.

2019-10-30 11:45:16
| csigolyatörés, csontritkulás

A csontanyagcserét befolyásoló gyógyszerek

Ha valakinek csontritkulása van, általában mindent elkövet azért, hogy ne romoljon tovább az állapota. Megfelelő étrenddel és mozgással karban tartható a betegség, de fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek mellékhatása is károsíthatja a csontszerkezetet.


Az osteoporosis tünetei és diagnosztikája

A kor előrehaladtával a csontszerkezet folyamatos átépülése a csontbontás irányába tolódik el. Ez a folyamat egy bizonyos ponton oda vezet, hogy a csontgerendák elvékonyodnak, folytonosságuk helyenként megszakad, és már kis fizikai behatásra is csonttörések lépnek fel. Ezt az állapotot nevezzük csontritkulásnak vagy osteoporosisnak.


Tanácsok a csontritkulás megelőzésére

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a betegséggel járó, évekig tartó fájdalmakat, az egyre nagyobb számban előforduló csigolya-, csípőtáji, alkar- és combnyaktöréseket?


A mozgás: csont és izom

Mit kell és lehet tenni a csontritkulás és az izmok elsorvadásának megelőzésére? Az alábbiakból megtudhatják.


A csontritkulás veszélyei

Az újbóli törések fokozott kockázatára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT), amely Tovább ne törj! szlogennel indított kampányt.


Web Design & Development Prowebshop