Inzulin, igen vagy nem?

Kérdés:  4 éve vagyok 2-es típusú diabéteszes. Jelenleg szedett gyógyszereim: Novonorm 2 mg Glucobay 100 mg, Lescol XL 80 mg, Aspirin protect, Tritáce 1,25 mg, Amaryl 4 mg. Ez utóbbit háziorvosom írta fel, a többit a diabetológusom. 2 hónapig Metformint is szedtem, de a gyomrom ezt nem bírta. A diabetológus azt mondta, hogy más gyógyszert már nem ír fel, mert a GGT 160-200 között mozog, térjünk át az egyszeri esti adagos inzulinra a jelenlegi gyógyszerezés mellett.
Én ebbe nem egyeztem bele, még korainak tartom az alábbi laboreredmények ismeretében: éhgyomri vc: 7 és 9 mmol között, Hgba1c: 6,2 és 7,2 között, C peptid 5-6, vizelet cukor negatív, szemészeti góc negatív, érszűkület nincs, Triglicerid: 2,5-3,3, koleszterin 6-7 Hdl: 1,2, 1,5. Napi 160 gr szénhidrátbevitel, de ezt sajna nem nagyon tudom tartani, annyi, hogy barna kenyeret eszem, édesítőszert használok, 175 cm magas vagyok, 77 kg. kétnaponta rendszeresen úszom. A stresszt kerülöm, nyugdíjas vagyok, 46 éves (bv-nél dolgoztam). Tehát ezek ismeretében kérném az Ön véleményét abban, hogy legyen inzulin, vagy még várjak?
Válaszát előre is megköszönöm!

| endokrin betegségek, cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(januári)   InforMed

Nehéz kérdés látatlanban eldönteni. Az jó, hogy nincsenek szövődményei, hogy rendszeresen úszik és nincs túlsúlya. Nem szerencsés, hogy a triglicerid és koleszterin szintje magas. A HbA1C 7 alatt elfogadható. A májenzim értéke magas, és mivel minden gyógyszert a májon keresztül bomlik le, ezért jó, ha azok száma minél kisebb. Az inzulin - különösen napjában egyszer, este adva - nem megterhelő, és így a tabletták számát csökkenteni lehet.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2009-01-10 12:13:11
| endokrin betegségek, cukorbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop