Letöredezett metszőfogak - 15 hónapos kisfiú

Kérdés:  15 hónapos kisfiam a rágókáin túl minden játékát rágicsálja, legyen az műanyag dömper, vagy fa építőkocka stb., bármin talál "fogást". Ez, úgy gondolom, érdeklődésének természetes velejárója. Azonban ma észrevettem, hogy metszőfogain az élek hullámosra töredeztek. Tapintásra erősnek tűnnek a fogai, nem érzek semmi különöset rajtuk.
Mit tegyünk? Pakoljunk el minden keményebb anyagú játékot? Majdhogynem lehetetlen. Vagy tegyük szájába vissza a cumit - ezt már elhagyta jó ideje, nem szívesen tenném. Van erre valami megoldás? Egyáltalán természetesnek vehető probléma ez? A környezetemben senki nem panaszkodott még hasonlóra. Ez lesz addig, amíg fiam csak rág, rág és rág, szép kis fogai, pedig tovább töredeznek? Talán mégis túl gyengék a fogai? Vigyük el fogorvoshoz megmutatni? Az éleket ilyen kis korban le tudják csiszolni (tartok tőle, hogy felsérti a nyelvét, száját)?
Válaszát előre is köszönöm!

| fog, törés
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Minden gond nélkül kivitelezhető, de amíg nem zavaró, nem okoz sérülést, felesleges tortúrának tartom a fogak elcsiszolását. Ha gyermeke ilyen lelkesen és intenzíven rág, az élek maguktól is le fognak kopni.

Kapcsolódó cikkek a Fog és szájbetegségek rovatban olvashatók.

2010-02-27 20:37:28
| fog, törés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop