Fogszabályozás - Hány éves kortól?

Kérdés:  Hány éves korban érdemes elkezdeni foglalkozni fogszabályozással? Kislányom 7 éves, most vagyunk a fogváltás időszakában, és némelyik maradandó foga elég ferdén áll. Az egyik fogorvos szerint ez még rendeződhet, ha kiesik a még útban lévő tejfog, a másik orvos viszont fogszabályozást javasolt.
Kíváncsi lennék az Ön véleményére is!
Köszönöm!

| fogszabályozás
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2011 ;16(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A fogszabályozás nem a szakterületem, és konkrét választ nagy valószínűséggel akkor sem tudnék adni, ha foglalkoznék fogszabályozással.
A fogazati rendellenességeknek sok okát két nagy csoportba lehet összefoglalni. Az egyik csoport a fog eredetű problémák köre, ami a fogak számának, méretének, elhelyezkedésének, növekedési irányának a rendellenességeit takarja, míg a másik az állcsontok méretének, alakjának, növekedési ütemének anomáliáival áll kapcsolatban.
Egyes rendellenességek "ránézésre" nyilvánvalóak, mások csak speciális röntgenfelvételek alapos, és gondos kiértékelésével diagnosztizálhatók.
Vannak rendellenességek, amiket általában elég később rendezni, másokat pedig érdemes, vagy szükséges minél korábban megoldani, vagy a kezelését megkezdeni. Fontos szempont a kezelés megkezdése tekintetében, hogy az adott szituációban, életkorban mi az eredményessége a beavatkozásnak, illetve az adott pillanatban diagnosztizált rendellenesség hogyan módosul(hat) a növekedés során. (Magyarán egy évekig hordott fogszabályozó készülék által elért eredmény lehet, hogy későbbi kezdéssel is gyorsan elérhető, ill. fordítva, egy mostani rövid beavatkozás megelőzi egy rendellenesség elhatalmasodását.)
Egyszóval az a javaslatom, hogy először (akár több) fogszabályozó szakorvossal konzultáljon, majd a választott kolléga javaslataiban bízva kövesse a(z) (esetlegeses rendszeres kontrollok eredményéből is fakadó) teendőket.

Kapcsolódó cikkek a Szájápolás, fogszabályozás rovatban olvashatók.

2011-04-13 23:52:31
| fogszabályozás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop