Fogcsíra hiánya

Kérdés:  Fiam 14 éves, hiányzik a bal felső 5. fogcsírája, de még megvan a tejfoga. Fogszabályzás előtt állunk és az alábbiakat javasolták.
1. Kihúzni a tejfogat és a 6-7. fogat a szabályzóval előrébb hozni.
Tájékoztattak a legrosszabbról is, hogy az egyoldali húzás miatt elcsúszhatnak a metszőfogak és akkor a jobb oldalról is húzni kell, így viszont (bár kicsit előrébb van a felső fogsor) keresztharapása lehet.
Ebben az esetben az alsó két 4-est kell húzni.
2. Marad a tejfog valameddig és kiesése után fogpótlás.
Ezzel a problémám, hogy az egészséges fogakat is érinti majd.
Meddig maradhat meg a tejfog? Ha marad a tejfog és majd évek múlva kiesik, akkor maguktól nem húzódnak előrébb a hátsó fogak? Mekkora az esély az elcsúszásra ebben a korban?
Válaszát köszönöm!

| fogszabályozás, fogcsíra hiány
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  A leveléből ítélve, a fogszabályozás kockázatait világosan látja. Jó szájhigiénével, és rendszeres ellenőrzéssel biztosítani lehet, hogy egy ép tejfog hosszú ideig funkcióban maradjon. 30 feletti páciensemnek is van megmaradt tejfoga.
A kiesett tejfog helyébe magától később sem fog a 6-os és a 7-es testesen előre mozdulni. Hosszabban (éves távlatokban) fennálló foghiány esetén a nagyőrlők előre dőlése, és kedvezőtlen esetben a kisőrlő és esetleg a frontfogak hátra mozdulása, hézagossá válása várható.
Mivel a tej 5-ös szélesebb a maradó 5-ösnél, általában van elég hely, viszonylag kedvezőek szoktak lenni az implantálás feltételei. Fiúk esetében 17-18 év felett minden további nélkül lehet implantálni, és ez a megoldás nem érinti a szomszédos fogakat. Ha a tejfog kiesése és az implantálás között várhatóan hosszabb idő fog eltelni, egy egyszerű helyfenntartó készülékkel megakadályozhatók az esetleges nem kívánt elmozdulások.

Kapcsolódó cikkek a Szájápolás, fogszabályozás rovatban olvashatók.

2012-06-03 20:57:12
| fogszabályozás, fogcsíra hiány
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop