CRP - 10 éves kislány

Kérdés:  10 éves lányom 2 hete lázas lett, fájt a feje, a bal borda alatt szúrást érzett és epét hányt. A doktornő azt mondta, hogy gyomorvírus és diétáztassam.
Mivel nem múlt a láz és kétszer hányt is, vérképet csináltatott, és a CRP 144,3, a neutrofily 13,9 lett. Ceroxim antibiotikumot írt ki. Három nap múlva a CRP 241,1, a neutrofily 18,1 lett. Csináltak fejröntgent, de nem mutatott ki semmit. A kórházban 1 nap múlva elvégezték a CRP-t és 133-ra esett le.
A doktornő azt mondta, hogy mivel még csak 5 db (azaz fél) tablettát szedett be, még csak most kezdett hatni, és később megismétlik. Mondták, hogy valahol gyulladás lehet, de mivel a hányás, láz megszűnt és problémamentes, hazaengedték.
Félek, hogy esetleg nem vesznek észre valamit és később esetleg már rosszabb lesz!

| fertőzés, gyulladás, emelkedett CRP
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2012 ;17(júniusi)   InforMed

Válasz:  Kedves anyuka, az aggodalma indokolt. A leletek gyulladásra utalnak, azonban ennek okáról és lokalizációjáról nem adnak felvilágosítást. Annyi mondható, hogy fertőzés valószínű (de nem bizonyos), és a fertőzések közül is baktériumok (de nem bizonyosan) jönnek leginkább szóba. A 100 fölötti CRP értékeket jelentős emelkedésnek lehet tartani.
A cefuroxim egy olyan szer, amely a feltételezett bakteriális eredetű fertőzések egyes eseteiben hatékony szokott lenni.
Egyszóval, a fertőzést, majd annak bakteriális eredetét igazolni kell, a baktériumot meg kell nevezni, annak antibiotikus érzékenységét tisztázni.
Amennyiben azonban a kislány a gyógyszer hatására vagy attól függetlenül meggyógyul, jól van, tartósan láztalan, akkor lehet várni.
A CRP tartósan nem szokott magas maradni, a baj elmúltával (egy napnál rövidebb idő alatt) felére, majd másnap negyedére csökken.
Önmagában a tartósan magas érték is jelezhet orvosi teendőt.
Tisztelettel, Kádár János dr.

Kapcsolódó cikkek a Más, baktérium okozta fertőzések: (orbánc, cellulitis) rovatban olvashatók.

2012-06-18 20:45:00
| fertőzés, gyulladás, emelkedett CRP
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop