Reggel, ébredés után száradt vér az ínyen

Kérdés:  Régóta fennálló problémám, hogy reggelente, amikor felébredek, száradt vér van az elülső felső metszőfogaim között az íny peremén. Máshol nem szokott lenni, és napközben sem, fogmosás, evés, fogselyem miatt sem szokott vérezni soha.
Nemrég voltam fogorvosnál, a fogkövet leszedettem és a fogorvos sem látta komoly gyulladás nyomát, ő az éjjeli szájszárazságra tippelt.
A látszólag teljesen egészséges íny mitől vérezhet be reggelre? Mert tény, hogy éjjel általában szájlégzésem van, ez iránt tenni is kívánok majd, de lehet ez az ok?
Köszönöm előre is a választ!

| ínyvérzés, ínysérülés
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2013 ;18(májusi)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján csak tippelni tudok én is. Annál inkább, mert nem látom a helyzetet. Spontán vérzés meglehetősen életszerűtlen. Valamilyen mechanikai hatás kell, érje a nyálkahártyát ahhoz, hogy vérezni kezdjen.
A felső fogak külső ínyszéle evéskor, harapáskor könnyen sérülhet, de egyébként elég védett helyen van. Mivel a száraz nyálkahártya könnyen felreped, a tapasztalt véres terület környezetéből - tippem szerint - inkább az ajakból eredően kerülhet vér az ínyére.
Előfordulhatna, hogy a felső fogak mögötti ínybe tud beleharapni, ha olyan mélyharapása van, de ekkor együttesen ínygyulladásnak is jelen kéne lennie, ami fogápolás közben is vérzést okozna.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2013-05-16 03:59:53
| ínyvérzés, ínysérülés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop