Nyelvégés és szájszárazság

Kérdés:  Úgy gondoltam, problémámat egy fogszakorvossal osztom meg, mivel az a szájüregben jelentkezik, sajnos, immár 2. hete.
Tüneteim: nyelv egész felületének égő érzése, olykor szájszárazsággal kombinálva, ugyanez az égő érzés a szájpadlás esetében is fennáll; ízérzet változása, ami azt jelenti, hogy a sós és édes ízek dominálnak leginkább; legjellemzőbb, hogy olyan érzésem van legtöbbször, hogy van valami vatta-, vagy szöszszerű dolog a nyelvem bal oldalának közepén. Vizuálisan semmi elváltozást nem tapasztaltam, bár igaz, hogy kissé lepedékesebb a nyelvem a megszokottnál.
Mondja el őszinte véleményét, mivel is állhatok szemben? Valami komolyra kell gondolnom, vagy egy enyhébb fertőzés okozza? Tudom, látatlanban nehéz ítélkezni, jobb a személyes vizit. De nagyon kíváncsi lennék, mitől alakult ki ez a kellemetlen jelenség a szájüregemben?
Üdvözlettel!

| nyelvégés, szájszárazság
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Nem tesz említést arról, hogy volt-e valamilyen változás a tünetei megjelenése előtt.
A lehetséges okok között a fertőzésen kívül lehet valamely allergiás reakció, táplálékhoz köthetően, vagy egy fogkezeléssel, pótlással kapcsolatosan.
A fentieken túl csökkent nyálelválasztáshoz vezethetnek lelki problémák, gyógyszermellékhatás, irritáció (dohányzás, alkohol, !szájvizek is!), vagy valamely betegség (pl. cukorbetegség, vagy a nyálmirigyeket károsító autoimmun betegség, Parkinson kór, AIDS).

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2014-05-02 05:20:44
| nyelvégés, szájszárazság
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop