Foghúzás utáni szepszis

Kérdés:  Férjem fogát gyökérkezelték Magyarországon, 51 éves, de sajnos rosszul, mert perforált és az anyag belelógott a húsba. Később kb. 3 hét múlva begyulladt, amikor már nem voltunk az országban - Írországban élünk. Nagyon belázasodott a férjem, először nem tudtuk, hogy mitől, kórházban antibiotikumot írtak fel, ami 3 nap szedés után sem használt, azután fogorvoshoz ment, aki panoráma röntgennel megállapította, hogy gyulladásban van a fog és perforált. Kihúzta. 3 nap múlva nagyon magas láz, hidegrázás, verejtékezés, hideg végtagok, rosszullét, kórház, vérvétel, gyulladásos receptorok óriásiak, infúziók tömkelege, eredmény megérkezik: sepsisemia vagyis vérmérgezés.
2 hét kórház. 2 hónap múlva újra visszatérő magas láz és izzadás, hidegrázás, ami 2 nap múlva elmúlik. Most újra visszatérő láz, amit már most nem tudunk mire vélni, pedig nyáron otthon rendbe tették a fogait. Egy négyes hidat készítettek, de kicsit fáj az arca.
Köszönöm a válaszát!

| láz
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2016 ;21(októberi)   InforMed

Válasz:  Sajnálom, de a leírása alapján nem tudom korrektül értelmezni és rekonstruálni a történetet, illetve a kérdés sem világos számomra.
Általánosságban azt tudom mondani, hogy fertőzött, elhalt fogakban többféle kórokozó is képes megtelepedni, gyulladást okozni, a gyökérkezelés, gyökértömés "minőségétől" függetlenül. (Fertőzött környezetben jellemzőbb a kezeléssel együtt járó folyamatos panasz, szokatlan a 3 hetes nyugalom. Erre talán magyarázatot adna, ha tudnánk, hogy a fog mely része hova, milyen lágyrész irányába perforálódott, de a története további alakulására valószínű nincs hatással.)
A fog eltávolításakor megnyíló ereken keresztül ezek a kórokozók bejuthatnak a véráramba, és okozhatnak aznap, másnap hőemelkedést, lázat, de adekvát antibiotikum szedése mellett ennek az esélye a nullához közelít.
Fogeltávolítást követő harmadik nap akkor jelentkezik fájdalom, láz, ha a húzás helye befertőződik, a gyökerek helyét kitöltő vérrög szétesik. Jellemzően dohányosoknál, gyengébb szájhigiéne mellett, nehéz, roncsoló húzások esetében. Antibiotikum védelemben, egészséges immunrendszer mellett komolyabb tünetek nem fordulnak elő.
Az aktuális lázas állapot kezelésére célszerű volna a kórokozó kitenyésztése, és a kórokozó ellen hatásos célzott antibiotikum választása.

Kapcsolódó cikkek a Fertőzésekről általában, láz rovatban olvashatók.

2016-11-05 22:14:01
| láz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop