Bölcsességfog gyulladása

Kérdés:  22 éves vagyok, épp külföldön vagyok egy céges úton. A növésben lévő bölcsességfogam felett/mellett az íny begyulladt (és a gyulladás részben átterjedt a mandulámra), bedagadt, és így minden evés/ivás kínszenvedés, folyamatosan sajog, nem tudom rendesen összezárni az állkapcsaim, és rendszeresen felkelek éjszakánként a fájdalomtól.
Van itt kint betegbiztosításom, viszont 2 nap múlva hazarepülök egy hétvégére, és ahogy olvastam, nem tanácsos semmiféle komolyabb beavatkozás repülés előtt.
Mit javasol, mit tegyek?

| bölcsességfog, gyulladás, ínygyulladás
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2013 ;18(októberi)   InforMed

Válasz:  Az alsó bölcsességfogak körül gyakori az ilyen jellegű panasz, ami abból adódik, hogy a fog részlegesen tört csak elő. Azon részek tisztítása, melyeket az íny takar gyakran nehézkes, mert mind az állkapocs felhágó ága, mind az arc, mind az előtte levő magasabb fog akadályozza.
A gyulladás leggyakoribb oka is az, hogy az íny alatt felhalmozódott lepedék, baktériumai könnyen befertőzik a legbanálisabb sérülést is, amit akár alulról a fogak csücske, akár kívülről egy pattogatott kukorica vagy sósmogyoró darab irritációja okoz.
A folyamat megfordításában antibiotikum, és / vagy önmagában a fog és az íny közé minél mélyebben beterjedő tisztítás, helyi fertőtlenítő öblögetőkkel kombinálva hoz megoldást. Kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan fogkefék, melyek csúcsán egy hosszabb, előreugró nagyobb sörtecsomó megkönnyíti ennek a kritikus területnek a tisztítását később is, a gyulladás megelőzése érdekében.
Gyakran visszatérő panaszok esetében az említett, a fogat részlegesen takaró ínydarab sebészi eltávolítása, vagy a fog eltávolítása jelenthet megoldást.-
Visszatérve a jelen helyzetre azt javaslom, bármilyen kellemetlen is, igyekezzék a lehető legalaposabban megtisztítani akár többször is a területet amennyire csak hozzáfér, és a tünetek elmúltáig használjon valamely Chlorhexidin tartalmú öblögetőt.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2013-11-11 07:30:44
| bölcsességfog, gyulladás, ínygyulladás
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop