Fogpótlás gyerekeknél

Kérdés:  A kilenc éves kisfiamnál panorámaröntgen mutatta ki, hogy hiányzik hat csontfog csírája is. Alul két-két rágófog, és felül egy-egy. Több tejfoga is kiesett már, így elég foghíjas a mosolya. Sajnos egy nagyobb harapásnál el is mozdul az egyik, és nagy fájdalmat okoz. (Azt hiszem ez pont egy tejfog.)
Lehetséges fogpótlás gyerekeknél? Mi a feladata ilyenkor egy gyermekfogásznak, és a fogszabályzó orvosnak? A fogorvosunk szerint az állam még támogatja is ilyen korban a fogpótlást, de ezt még senki nem tudta megerősíteni. A fogszabályzó orvos felhívta ugyan a figyelmünket, hogy vigyázni kell a meglévő tejfogakra, mert nem nőnek újak helyettük. De mi a teendő, ha enni sem tud, mert ha ráharap, kimozdul a helyéről a fog? Reménykedhetek még, hogy megjelenik egy fogcsíra? Kalcium és D-vitamin pótlása segíthet még valamit?
Előre is köszönöm a válaszát!

fogcsíra, tejfog, fogpótlás | Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2016 ;21(augusztusi)   InforMed | Jáky, L.
Válasz:  A fogcsíra embrió korban keletkezik, később már nem jelenik meg. A fogváltáskor, a tejfogak gyökere a növekvő maradó fogak miatt felszívódik, a tejfogak ezért lazulnak meg és esnek ki. Normális esetben azok a tejfogak, amelyek alatt nem nő maradó fog, megtartják a gyökerüket, és felnőtt korig funkcióban maradhatnak.
Anélkül, hogy a panoráma röntgent látnám, csak általános javaslattal tudok élni. Első körben fogszabályozó kezelés javasolt. Amennyiben a fogszabályozással elérhető eredmény nem kielégítő, a serdülőkor végén lehet fix pótlással, implantátummal a hiányokat pótolni, amikor az állcsontok már elérték végleges nagyságukat.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2018-08-10 10:05:05
| fogcsíra, tejfog, fogpótlás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop