Korona alatti fogfájás

Kérdés:  22 éves férfi vagyok, bal oldalt van egy négytagú híd, jobb oldalt pedig egy háromtagú. Jobb oldalt panaszmentes, bal oldalt viszont ellenkezőleg - a rágófog a korona alatti lecsiszolt fog fáj.
2018. 03. 10-én lett véglegesen behelyezve, azóta időszakonként fáj, inkább estefelé. 3 napot vártam, gondoltam, szoknia kell a fogamnak az új helyzetet - azt gondoltam ez csak ideiglenes lehet, ám annyira fájt, hogy felkerestem a fogorvosom, akihez másnap le is mentem és meg is lett röntgenezve. A röntgen nem mutatott semmit sem, viszont az alatta lévő fog nincs gyökérkezelve, ép, egészséges fog volt és előtte mielőtt nem lett lecsiszolva panaszmentes volt.
Szeretném kikérni az Ön véleményét is, mi okozhatja ezt a problémát?
Nagyon szépen köszönöm válaszát!

korona, fogpótlás, fogérzékenység | Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2018 ;23(márciusi)   InforMed | Jáky, L.
Válasz:  A koronakészítés sajnos azzal jár, hogy a leendő korona vastagságának megfelelő mennyiségű foganyagot el kell távolítani, le kell csiszolni a fogból. Ezzel a fogat borító zománc általában teljesen eltűnik a fog testét adó csontszerű dentin állományról. Ez a dentinnek nevezett része a fognak mikroszkopikus csövekből áll, mint egy köteg szívószál, csak vastagabb fallal, kisebb lukkal.
A csiszolás során ezek a csövek megnyílnak, és a tágasságuk, valamint a fogbéltől való távolságuktól függően a fogbélben kialakulhat kisebb nagyobb gyulladás a csiszolás okozta trauma, vagy a szájüregből esetlegesen bejutó baktériumok révén.
Ez a gyulladás a spontán fájdalom mellett jellemzően hidegérzékenységet okoz, és ahogy a szervezet megbirkózik vele, úgy csökken az érzékenység, vagy hal el a fog. Az elhalt fog jellemzően inkább melegre, ráharapásra érzékeny, és/vagy inkább tengely irányú (függőleges) kocogtatásra jelez.
Elméletben előfordulhat, hogy a ragasztáskor légbuborék marad a korona alatt, ami hőingadozásra jelez be.
Az hogy estefelé fáj, összefüggésben lehet a fog esetleges túlterhelődésével. Megeshet, hogy a korona kicsit magas, vagy oldalmozgások esetén "ütközik”. Ekkor a rágás során nagyobb terhelés éri az adott fogat, ami a tartószöveteket hozza izgalomba. A fog jellemzően oldalirányú kopogtatásra esetleg hidegre érzékeny.
Sajnos gyakori, hogy a felsorolt tünetek egyike sem jelentkezik egyértelműen, vagy egymásnak ellentmondó tünetek jelennek meg egyszerre, és hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy a helyzet spontán megnyugodjon, vagy egyértelművé váljon, esetleg röntgenen is látható elváltozást mutasson.
A fogak kényelmes találkozását viszonylag könnyű ellenőrizni, és korrigálni, ezért én ezzel szoktam kezdeni, és csak akkor gyökérkezelem a fogat, ha biztosan és egyértelműen az a megoldás.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2018-03-29 08:11:38
| fogpótlás, korona, fogérzékenység
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop