Immunológia és lombik

Kérdés:  Végeztek nálam vizsgálatot, ENDOTHEL ELLENI ANTITEST: pozitív. Van rajta más eredmény is, ami pozitív: RIBOSZÓMÁLIS P PROTEIN ELLENI AT. pozitív. GYOMOR PARIETÁLIS SEJT ELLENES AT és SÍMAIZOM ELLENES AT is.
Sűrűn előforduló már-már alig elviselhető migrénes rohamok miatt végezték ezt a vizsgálatot, amire állandó Quarelint kell, hogy szedjek, mert más hatástalan. A BEÜLTETÉS SIKERTELENSÉGÉT CÉLZÓ IMMUNOLÓGIAI KIVIZSGÁLÁSOM MÉG NEM VOLT. Kétségbeesésembe vettem elő minden leletemet és ami pozitív rajta, vagy nem jó, azokat böngészem, sajnos az utolsó lombikra készülünk, és nagyon tanácstalan vagyok.
Van olyan vérvételi eredményem, amiben: PHA 2 mcg/ml: 426,9 PHA 5 mcg/ml: 442,7, PWM 1200X: 126,9, PWM2400X: 100,9. Itt szinte mindegyik háromszorosa a megengedett értéknek, nem tudom, mit jelentenek. ConA 2,5 mcg/ml: 11,7, ConA 10 mcg/ml: 86,4, ConA25mcg/ml: 120,3.
Ezt sem tudom mit jelent, már lelkileg-anyagilag is nagyon kivagyunk. Várom válaszát, hogy mit jelentenek ezek az eredmények, és mi lehet a baj, mire utalnak ezek az eredmények?

| immunbetegségek, meddőség
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Asszonyom, a teherbeesés, a fogantatás és a kihordás kérdése igen nehéz kérdés. Az immunológiai vonatkozások ennek kétségtelenül részét képezik. A folyamat nagyon bonyolult, nagyon kevés dolgot tudunk. Még kevesebbet lehet vizsgálni, és különösen célzottan cselekedni.
Általánosságban annyit, hogy az Önnek készíttetett immunvizsgálatok immunológiai rendszerbetegség bizonyítására irányulnak, bár főként azokat nézik meg itt, amiket lehet, ezeknek, pedig az oki szerepe nem bizonyított.
Ráadásul még - mivel az immunológiai rendszerbetegségek okát rendszerint nem tudjuk - a diagnózis, vagyis az egyes kórképek fennállásának kimondása - ún. diagnosztikai kritériumokon alapul. Ez egy évente-kétévente frissített pontrendszer, melyből eleget kell teljesíteni ahhoz, hogy a megbetegedés bizonyítva legyen. Az Ön által közölt leletek, pedig elegendő ilyen "pontot" nem adnak, szükség van még egyéb rutin leletekre, az Ön kórtörténetére, panaszaira és az egész klinikai képre.
Azonban valószínűleg akkor is szóba jöhet az immunrendszer szerepe a terhességben, ha ilyen rendszerbetegség nem igazolható. Teljesen célzott immunvizsgálatról nem tudok.
A lombik program egyik előnye, hogy az ilyen immunológiai események egy részét a beavatkozás segítségével mesterségesen megkerülik.
A leletének második részében említett lymphocyta blasztos transzformációs vizsgálatok (PHA/phytohaemagglutinin ConA/concanavalinA és PWM eredmények) méginkább csak kísérleti fázisban vannak, és még kevésbé értékelhetőek. Az eredmények csak az ADOTT LABOR AZNAPI normálértékei mellett mondanak valamit, tehát "általános normálérték" nincs. Pozitivitásuk is csak annyit jelent, hogy az immunrendszere általánosságban könnyen feldühösödik.
Javaslom egyrészt, hogy történjék meg a kóros immunleletek általános belgyógyászati értékelése - vagyis, hogy az Ön által, a levél első felében közölt egyes pozitív leletek jelentenek-e mégis immunológiai rendszerbetegséget az Ön esetében; másrészt érdemes majd egy második immunológiai konzultáción is részt venni a mesterséges megtermékenyítés biztos időpontjának ismeretében, azt megelőzően.
A segítség hatékonyságának ígérete nélkül is készséggel megvizsgálom az ambulancián, a László Kórházban, beutalóval, időpont egyeztetés után, vagy valamelyik magánrendelésen.

Kapcsolódó cikkek a Meddőség rovatban olvashatók.

2010-03-26 23:20:23
| immunbetegségek, meddőség

Web Design & Development Prowebshop