Colitis ulcerosa - Mi a teendő?

Kérdés:  A páromnál fél évvel ezelőtt diagnosztizálták a colitis ulcerosát. Már előtte is hónapokon át ment a hasa - gyakran volt véres széklete is. Az orvos gyógyszert írt neki, mely a kezdetekben használt, az utóbbi időben már nem igazán. Párom nagyon rosszul táplálkozik, ötféle ételt eszik meg (ezek között paradicsomos olasz ételeket), azt is rossz időben: reggeli kimarad, ebéd 13-15óra körül, majd jó nagy adag vacsora 21-23 óra körül.
Próbálom meggyőzni, hogy ez nem helyes - én is egészségügyben tanulok, híve vagyok az egészséges táplálkozásnak, esetleg diétának, a párom nagyon el van keseredve, szerinte nem használna, ha változtatna a táplálkozásán. Sajnos nem tudok rá mindig odafigyelni, még nem élünk együtt.
Azt még hozzá kell tennem, hogy nagyon sokat stresszel - apróságokon is - sajnos ilyen természetű.
Honnan kaphatnánk jó diétás módszereket erre a betegségre? Esetleg mit tehetünk még a javulás, vagy a betegség rosszabbodásának megelőzése érdekében?
Válaszát előre is köszönöm szépen!

| diéta, Colitis
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Kedves kérdező, a colitis ulcerosa karbantartása csak részben gyógyszeres, diétás tanácsokat illetően látogassa meg a Diéta betegségekben rovatot vagy a https://crohn-colitis.hu/hun/leirasok-dieta.php oldalt.
A stressz kerülésén túl talán még lényegesebb a nem tudatosuló frusztrációk felismerése. Ebben a kérdésben érdemes lehet pszichológus felkeresése.

Kapcsolódó cikkek a Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC) rovatban olvashatók.

2010-04-14 19:39:18
| diéta, colitis

Web Design & Development Prowebshop