Immunrendszer a bűnös?

Kérdés:  42 éves férfi vagyok, testsúlyom 55 kg, annak ellenére, hogy kalóriadús ételeket fogyasztok, étvágyam jó. Az 1-es típusú cukorbetegség tüneteit vélem felfedezi magamon: gyakori vizelés éjszaka is, cukor van a vizeletembe, a sebek nehezen gyógyulnak, a vércukorszintem kicsit magas, de nem kóros. Állandó megfázásos tüneteim vannak, emellett fáradékonyság, emésztési problémák, melyek magas fehérje tartalmú ételek fogyasztásakor felerősödnek.
Arra gondolok, hogy autóimmun betegségem van, amely a hasnyálmirigy által termelt inzulin egy részét is elpusztítja. Kórházi kivizsgálás történt, hasi ultrahang, gyomor- és vastagbéltükrözés: negatív.
Létezik ilyen típusú autóimmun betegség? Van rá megoldás?

| cukorbetegség
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Kedves kérdező! Kérem, engedje meg, hogy valamit pontosítsak a kérdésén. Ugyanis minden cukorbetegség fajtánál gyenge vagy kevés az inzulin vagy az inzulinhatás. I-es típusba az inzulin hiányos (inzulinfüggő) eseteket sorolják, minden más a sokkal gyakoribb II-es típusú cukorbetegség (amikor inzulin van, de a hatás valami miatt nem érvényesül).
Mármost érdemben: cukor van a vizeletében és a vércukor értéke (kissé) magas - tehát ön diabetes mellitusban (cukorbetegségben) szenved. Nem tudjuk, van-e inzulin rezisztenciája. Ennek vizsgálatára a diétára és az esetleges gyógyszeres kezelésre vagy inzulinra nem kellően reagáló esetekben mód van. (Úgy veszem ki az írásából, hogy az Ön esetében gyógyszert még nem alkalmaznak.)
Ha egyszer majd igazolódna is inzulin rezisztencia, annak csak az egyik, és nem is a leggyakoribb oka egy immunológiai természetű ellenanyag termelődés.
Sokkal inkább diétás hiba, rendszertelen étkezés, nagy étkezések, magas glikémiás indexű ételek fogyasztása, más gyógyszer szedése, elhízás és a fölös zsírszövet "inzulint felemésztő" szerepe.
Ha a vércukorértékek csak "kicsit magasak", akkor az elhúzódó sebgyógyulás okát máshol kell keresni. Emellett nemigen van olyan immunhiányos állapot (mely egy rendszerbetegség), amely csak a felső légutakat érintené, meg a torkot, és nem járna egyéb súlyos senyvesztő fertőzésekkel. Diétás megfigyelései alapján mégis elsősorban emésztőszervi kórképre gondolnék.
Természetesen mód van egyszerűbb immunhiányos betegségek kizárására is.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-04-14 19:39:18
| cukorbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop