Magas májenzim értékek

Kérdés:  22 éves nő vagyok, a következő értékek szerepelnek a leleteimen: GOT: 84, GPT: 103, AP: 237, GGT: 44.
Az értékek magasabbak a normálnál, nem szedek semmilyen gyógyszert, alkoholt rendszeresen fogyasztok kismértékben, erős részegség ritka. A májbetegségre utaló tüneteket nem észleltem.
Pár napja estem át egy terhesség megszakításon, a leletek kézhezvételekor még állapotos voltam, ezért akkor jelentkezett hányinger, hasi fájdalmak, de gondolom, ezek nem a májjal függtek össze, azóta nem jelentkezik egyik sem. Lázas sem voltam, külföldön sem jártam, ahol elkaphattam volna valami fertőzést.
Pár hónapja a nőgyógyász hüvelygombát diagnosztizált, kezeltem, de nem vagyok benne biztos, hogy elmúlt.
Összefügghet a nemi betegség a májfunkciókkal? Mit javasol, egy újabb vérvételt? Mi lehet a legsúlyosabb betegség az értékek alapján?
Válaszát előre is köszönöm!

| májenzim, hüvelygomba
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a májenzim értékek valóban magasabbak, de nem nagyon. Az igazán rossz értékek ezer körüliek.
Elképzelhető, hogy a leletnek nincs semmilyen jelentősége, de az is lehet, hogy valamilyen megbetegedés (leginkább májgyulladás) kezdődik. Amennyiben hányingere megszűnt, hasi komfortja jó, széklete nem világos, hasmenése nincs, vizelete nem sötét, hőemelkedése nincs, szeme nem válik sárgás árnyalatúvá, úgy a kontroll-labor akár egy hónap múlva is ráér.
Leginkább abban lehet bízni, hogy az eredmény magától normalizálódik, és sohasem fog kiderülni, mi volt a baj. Reálisan a legrosszabb, ami történhet, az a májgyulladás kialakulása. Ennek is van azonban igen sokféle oka, nagyon sok enyhe vírusfertőzés is okozhat ilyen képet. Addig - mivel sok mást nem lehet - szeszt ne igyon.
A hüvelygomba nem nemi betegség, ide talán annyi a tanácsom, hogy amíg nem tudjuk, beteg-e a mája, csak lokális kezelést alkalmazzanak. A partnert is kezelni kell.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-08-15 11:35:42
| májenzim, hüvelygomba
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop