Allergia, hasmenés - Mit tegyek?

Kérdés:  Erdélyből író nő vagyok, született allergiás, édesapám is az volt. Van 2 fiam, 1 lányom mindenki allergiás, a lány és én legsúlyosabban. Nálam orrfolyás, fejfájás, hányinger, hányás, nagyfokú vizes hasmenés, rosszullét, ájulás, vakarózás.
Nincs aki tanácsot adjon, ezért fordultam immunológushoz, mert diétázom is, nem kávézom, alkoholt sem iszok, mégis állandóan hasmenésem van.
Szeretném, ha tanácsot adnánk. Mit ehetünk a jobb közérzet érdekében?

| allergia, hasmenés
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a panaszok első részét valóban allergia okozhatja. Ilyenkor alkalmazhatnak általánosságban vett allergia-ellenes szereket, leginkább antihisztaminokat, ha már a provokáló tényező nem kerülhető el. Amennyiben csak egy bizonyos anyagra, pl. mogyoróvirágra vagy pl. akár valamilyen fűfélére alakul ki izoláltan allergia, akkor oltási sorozattal az adott egy (maximum két) provokáló tényező ellen a szervezetet meg lehet edzeni ellene (ez a deszenzibilizálás). Amennyiben sikeres, csak időszakos emlékeztetésre van szükség.
Ebben allergológus tud segíteni. Sajnos idővel a szervezet egésze "áthangolódik", keresztallergiák alakulnak ki, és ilyenkor már ez a célzott eljárás nem kivitelezhető.
A hasmenésnek ezer és egy oka lehet, allergia, étel-intolerancia, gyulladásos bélbetegség, enzimhiány, felszívódási zavar, protozoon vagy parazita infesztáció, anatómiai helyzet, a bél baktériumflórájának felborulása stb. stb. Ebben a vonatkozásban a belgyógyásznál induljon el.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek az Allergia rovatban olvashatók.

2010-09-05 00:23:45
| allergia, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop