Májbetegség

Kérdés:  A férjem alkoholista, már nagyon beteg a mája. Láthatóan megnagyobbodott, étvágya egyáltalán nincs, keveset eszik, minden reggel hány, és a hasa is megy állandóan. Mindezek mellett egész nap fekszik, egyre fáradtabb, pedig nem dolgozik.
Nincs májcirrhosisa? Én szeretném, ha elmenne elvonókúrára, de ő nem megy. Nem bír már alkohol nélkül élni. Ha nem iszik, remeg, és nagyon izzad. Szóval már elvonási tünetei vannak.
Szeretném ki kérni a véleményét, mit csináljak ebben a helyzetben?
Előre is köszönöm!

| alkoholizmus, szenvedélybetegség
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, igyekszem kérdésére több szempont figyelembe vételével válaszolni.
1. A férje állapotát illetően: a májzsugorodás fennállása valószínű, és feltehetően a máj két működése is sérült,
a./ az ép szövet helyét kitöltő regenerációs szövet, a kötőszövet jelentősen megnöveli a máj keringési ellenállását, így a hasi szervekből a vér a szív irányába a májon keresztül csak nagyobb ellenállással szemben tud átjutni, ezért részben kiszüremkedik a hasba, részben, pedig egy (egyébként nem működő) veszélyeztető irányban, a gyomor és a nyelőcső vénáiban halad, megteremtve ezzel a nyelőcső vénáinak repedés-veszélyét, amely hirtelen nagy nyelőcsővérzéshez vezethet; és
b./ az elpusztult májsejtek nem képesek egyrészt a méregtelenítésre (így a fehérje bomlástermékek feldolgozására, hormonok lebontására), másrészt fontos alvadási faktorok termelésére.
A tartós szeszfogyasztás bizonyára tartós gyomorhurutot, nyálkahártya sorvadást, vitaminhiányt, az idegszálak károsodását, a szívizom dérülését, karakterzavarokat is okozott. A hozzászokás egyik oka az, hogy az alkohol egyébként nagyon jó kalóriaforrás, melyet sok vonatkozásban könnyű feldolgozni.
2. Elvonókezelés kényszerrel, a férje akarata ellenére csak igen speciális esetekben vihető keresztül (gyámhatóság kezdeményezésére, közveszélyes állapot, pszichózis esetén), leginkább bíróság rendelheti el. Legkönnyebbek azok az esetek, amikor a beteg maga választja a kezelést. Mindamellett nem biztos, hogy az Ön által ecsetelt belgyógyászati helyzetben a férje ilyen kezelésre alkalmas.
Javaslatom: kérje ki a területi elmeorvos véleményét - a férje előzetes beleegyezésével. Háziorvosa gondoskodhat a megfelelő szükséges vitaminpótlásokról, a hányások kezeléséről. Állapodjon meg otthon, hogy a férje tesz egy kéthetes próbát, jobban lesz-e, és ön szervezzen meg minden szükségeset. Szükség esetén családgondozó hálózathoz is fordulhat.
A legjobbakat, Dr. Kádár János

Kapcsolódó cikkek az Alkoholizmus rovatban olvashatók.

2010-09-17 23:59:42
| alkoholizmus, szenvedélybetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop