Kezelhető a veleszületett toxoplazma-fertőzés?

Kérdés:  Nemrég felhívott valaki a Baross utcai kórházból, hogy terhességem alatt ott vizsgálat történt magzatvízből, a gép nem mutatta ki a toxoplazma-fetőzést, de a küldő papíromra ez rávolt írva. A gép hibájából negatív volt az eredmény, holott első vérvételnél megállapították a fertőzést. A Romavicint szedtem két hónapig, de mivel negatív eredményt kaptam, nem szedtem tovább.
Kérdezik tőlem telefonon, van-e valami idegi- vagy szembetegsége a gyermekemnek? Van, de én idáig úgy gondoltam, a fölösleges gyógyszerszedéstől. Fiamnak fél éve írtak fel szemüveget, de többször voltunk már vizsgálaton. Jelenleg piros, karikásak a szemei. Azon kívül, megkésett beszédfejlődést, koordinációzavart, dyslaliát, figyelemzavart állapítottak meg nála.
Az új hír tudatában lehet tudatosabban segíteni rajta?
Előre is köszönöm válaszát!

| toxoplazma, terhesség
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a toxoplasmózis ártalmatlan betegség, azonban a terhesség bizonyos szakában elszenvedve az akut fertőzést, magzatkárosodás alakulhat ki.
Ezért első megközelítésben, a kritikus szakban vérvizsgálatot végeznek az anyában, hogy van-e akut fertőzésre utaló ellenanyag. Ha IgM típusú ellenanyag kimutatható és így az anya friss toxoplasma fertőzése valószínűsíthető, a helyzet nehéz.
Az ilyenkor alkalmazott Rovamycin u.i. a méhlepényen keresztül nem jut át. Csak pyrimethamin készítmények lennének hatékonyak a magzatra, melyek azonban magzatkárosítók önmagukban is.
Ezért vesznek a magzatvízből mintát, hogy DNS próba (PCR-nek nevezik) készülhessen, hogy el lehessen dönteni, elégséges-e az anya kezelése ártalmatlan Rovamycinnel, vagy a magzat fertőződése is szóba jön.
Hogy ez a magzatvízvizsgálat a gyermekében vélhetően annak idején negatív lett, veleszületett Toxoplasma-fertőzésnek esélye kicsiny.
Ideggyógyászati vizsgálat, illetve a gyermek vérének különféle szerológiai vizsgálatai (ellenanyag meghatározás, aviditás vizsgálat - hogy milyen erős az ellenanyag kötődése) segíthetnek a döntésben.
Amennyiben ezek mind rendelkezésre állnak, javaslom, térjünk a kérdésre vissza.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Toxoplazma fertőzés (toxoplasmosis) rovatban olvashatók.

2010-09-18 23:05:43
| toxoplazma, terhesség

Web Design & Development Prowebshop